Κέντρο Μαστού - Κλινική Μαστού

ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΣΤΟΥ

Το Κέντρο Μαστού της Κλινικής ΡΕΑ διαθέτει τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και ιατρούς που έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των διαφόρων παθήσεων του μαστού.

Το Κέντρο Μαστού με πλήρη διαγνωστικό εξοπλισμό για τη διάγνωση όλων των τύπων των παθήσεων είτε καλοηθών είτε κακοηθών, διαθέτει: 

- Ιατρεία χειρουργών μαστολόγων, ειδικευμένων στο εξωτερικό, σε πλήρη μαστολογική εξέταση καθώς και σε υπερηχογραφήματα μαστού. Δυναμικότητα κυτταρολογικής εξέτασης εκκρίματος της θηλής (mammary pump) και παρακέντηση ογκιδίων (FNA).

- Απεικονιστικό τμήμα με ελαστογραφία super sonic για διάγνωση καλοηθών και κακοηθών παθήσεων μαστού και υποβοηθούμενη βιοψία. Το τμήμα διαθέτει δύο μαστογράφους τελευταίας τεχνολογίας μεγάλης ευκρίνειας με τομοσύνθεση (μόνο 2 στην Ελλάδα) που επιτρέπουν την πλήρη και εμπεριστατωμένη διάγνωση βλαβών προκαρκινικών αλλά και αρχικού σταδίου. 

Οι ειδικευμένοι ακτινολόγοι με δυνατότητα εντοπιστικών μεγεθυντικών λήψεων και στερεοτακτική βιοψία (mammotome) μειώνουν το ποσοστό ψευδοαρνητικών αποτελεσμάτων. Το απεικονιστικό τμήμα διαθέτει επίσης αξονικό τομογράφο καθώς και μαγνητική μαστογραφία (Breast MRI) με ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που γίνεται συμπληρωματικά της μαστογραφίας, σε ειδικές περιπτώσεις σε νέες γυναίκες υψηλού κινδύνου και στη διαφορική και διάγνωση μικρών άτυπων οζιδίων, καθώς και σε γυναίκες που έχουν υποστεί χειρουργική επέμβαση για καρκίνο μαστού για την παρακολούθηση τους.

- Μικροβιολογικό εργαστήριο για ειδικές εξετάσεις για τις παθήσεις του μαστού, καρκινικοί δείκτες με CA15-3 και το νέο και πιο ευαίσθητο CA27-29. Γονιδιακό έλεγχο για τις περιπτώσεις με οικογενειακή κληρονομικότητα σε καρκίνο μαστού και ωοθηκών με ανίχνευση του BRCA1, BRCA2.

- Παθολογοανατομικό εργαστήριο για ταχεία βιοψία για εξέταση ογκογονιδίων και ορμονικών υποδοχών

- Κυτταρολογικό με Breast pap test με διπλή τεχνική GIEMSA και Παπανικολάου, κυτταρικής υγρής φάσης (Breast ThinPrep) καθώς και μοναδικό στην Ελλάδα η έκπλυση πόρων Duct lavage.

Επίσης γίνονται ογκολογικά συμβούλια και ειδικά συμβούλια μετά από Ca μαστού, από ομάδα ειδικών και πανεπιστημιακών ιατρών της Κλινικής μας. 

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά:  08.00  - 20.00 

Σάββατο: 08.00 - 13.30 

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 

Κέντρο Μαστού (-2 επίπεδο): 210 9495388

ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΑΣΤΟΥ

Η Κλινική Μαστού της ΡΕΑ, στελεχώνεται από Ιατρούς με ειδική εκπαίδευση και πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του μαστού. Στόχος της κλινικής είναι όχι μόνο η θεραπεία των παθήσεων αλλά και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. 

Για τον σκοπό αυτό στην Κλινική λειτουργεί εξωτερικό Ιατρείο πρόληψης όπου γίνεται κλινική εξέταση των γυναικών ενώ υπάρχει δυνατότητα για άμεση διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων όπως μαστογραφία, υπερηχογράφημα καθώς και επεμβατικών διαγνωστικών πράξεων.

Για μία ολοκληρωμένη και σφαιρική αντιμετώπιση των ασθενών, η Κλινική Μαστού συνεργάζεται με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων άλλων τμημάτων της ΡΕΑ, όπως ακτινολόγοι, κυτταρολόγοι, παθολογοανατόμοι, πυρηνικοί ιατροί, γυναικολόγοι, ογκολόγοι-χημειοθεραπευτές, πλαστικοί χειρουργοί κ.ά. Επίσης πλαισιώνεται από έμπειρο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, όπως ψυχολόγο για την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών και φυσιοθεραπευτή για την φροντίδα μετά τις επεμβάσεις.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 

Κλινική Μαστού (3ος όροφος): 210 9495920, 922Μαστογραφία


Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη νεοπλασία στις γυναίκες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Στις ΗΠΑ παρουσιάζονται ετησίως 182.000 περιστατικά με καρκίνο του μαστού, ενώ 40.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, από το 1940 έως το 1980, υπήρχε μία συνεχής αύξηση του επιπολασμού. Γενετικοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί σαν κύριο αίτιο της εμφάνισης καρκίνου, θα πρέπει να ληφθούν όμως υπ’ όψιν και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Για παράδειγμα, γυναίκες που μετανάστευσαν από μέρη με περιορισμένο επιπολασμό (π.χ. Ιαπωνία), σε μέρη με υψηλό επιπολασμό (π.χ. ΗΠΑ) παρουσίασαν αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού που αυξάνεται σε κάθε νεότερη γενιά. Το παρήγορο είναι ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση των θανάτων που οφείλονται στον καρκίνο του μαστού. Αυτό αποδίδεται στον πιο γενικευμένο έλεγχο με μαστογραφία αλλά και στην εξέλιξη της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας.

Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται σε ποσοστό 5% σε γυναίκες κάτω των 40 ετών, σε ποσοστό 20% σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 50 ετών και σε ποσοστό 75% σε γυναίκες μεταξύ 50 και 70 ετών.
Εκτός της ηλικίας, γενετικοί παράγοντες είναι η αιτία του 5% των περιπτώσεων του καρκίνου του μαστού. Η ανακάλυψη των γονιδίων BRCA-1 και BRCA-2, απλά υποδηλώνει ότι μέρος του πληθυσμού έχει υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό από την πλευρά της μητέρας τους με καρκίνου μαστού (ιδιαίτερα προ της εμμηνόπαυσης) έχουν και οι ίδιες αυξημένο κίνδυνο. Άλλοι παράγοντες αυξημένου κινδύνου, εκτός των γενετικών παραγόντων είναι: η  ατοκία, η πρώτη γέννα σε ηλικία μεγαλύτερη των 30 ετών, η πρόωρη εμμηναρχή, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, η λήψη ορμονών για πρόωρη έναρξη της εμμυνόπαυσης, η ορμονική θεραπεία (οιστρογόνα, αντισυλληπτικά, εξωσωματική), η παχυσαρκία, ο μη θηλασμός, ιστορικό προηγούμενου καρκίνου μαστού κ.λ.π.

Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα στην παρακολούθηση κάθε γυναίκας. Η μαστογραφία, δύναται να μειώσει το θάνατο από τον καρκίνου μαστού κατά 30%, ιδιαίτερα σε ηλικίες μεταξύ 50 και 70 ετών.

Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ διαφόρων χωρών, σχετικά με την ηλικία που θα πρέπει να γίνεται η μαστογραφία για πρώτη φορά καθώς επίσης και για τη συχνότητα επανάληψης της. Σε κράτη όπως οι ΗΠΑ συνιστάται:
·   Επανάληψη της μαστογραφίας ανά έτος ή το αργότερο κάθε 2 έτη για γυναίκες 40-50 ετών
·   Ετήσια μαστογραφία για γυναίκες 50-70 ετών
·   Επανάληψη της μαστογραφίας κάθε 2 έτη για γυναίκες μεγαλύτερες των 70 ετών
·   Μαστογραφία από 35 ετών για γυναίκες με θετικό οικογενειακό ιστορικό
·   Μαστογραφία από 25 ετών για γυναίκες με πιθανό οικογενειακό ιστορικό και BRCA 1 ή 2
·   Μαστογραφία σε άτομα με ύποπτο όζο, έκκριμα ή πάχυνση του δέρματος του μαστού

Μια συχνή ερώτηση είναι αν η ακτινοβολία της μαστογραφίας προκαλεί προβλήματα ακόμη και καρκίνο του μαστού. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η απορρόφηση ακτινοβολίας είναι ιδιαίτερα μικρή (μικρότερη του 1 rad). Γενικά με τη σημερινή τεχνολογία τέτοιος κίνδυνος είναι πρακτικά ανύπαρκτος για γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερες των 40 ετών. Ίσως να υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος για γυναίκες νεότερες των 20 ετών ή και μεταξύ 20 και 30. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με την ψηφιακή μαστογραφία πέραν της καλύτερης διερεύνησης έχουμε σαφώς μικρότερη ακτινοβολία σε σχέση με την κλασσική αναλογική μαστογραφία.
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι όπως και σε κάθε εξέταση έτσι και  στη μαστογραφία υπάρχει ένα μικρό ποσοστό «ψευδών διαβασμάτων». Βέβαια, η χρήση ψηφιακής μαστογραφίας, ιδιαίτερα από έμπειρο ακτινοδιαγνώστη για καλύτερη ανασύνθεση των εικόνων,  μειώνει σημαντικά τα ως άνω ποσοστά.

Η μαστογραφία είναι μια ακτινογραφία των μαστών. Χρησιμοποιείται για την ανίχνευση και την αξιολόγηση παθήσεων του μαστού, τόσο σε γυναίκες που δεν έχουν ενοχλήσεις στο στήθος ή συμπτώματα, καθώς και σε γυναίκες που έχουν ευρήματα και συμπτώματα του μαστού όπως ψηλαφητό εύρημα, πόνο ή έκκριση θηλής.
Η ψηφιακή μαστογραφία είναι μια νεότερη μέθοδος ακτινογραφίας του μαστού με λιγότερη ακτινοβολία και μεγαλύτερη ευκρίνεια, σε σύγκριση με τις προηγούμενες αναλογικές μαστογραφίες. Στην Κλινική Μαστού της ΡΕΑ, οι ψηφιακές μαστογραφίες ελέγχονται επιπλέον με μία νέα τεχνική CAD, οι οποίες ανιχνεύουν ύποπτες περιοχές που θα χρειαστούν περαιτέρω έλεγχο.
Υπάρχουν δυο ειδών μαστογραφίες , η προληπτική και η διαγνωστική.

Προληπτική Μαστογραφία

Η προληπτική μαστογραφία είναι μία εξέταση που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση του πρώιμου καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα. Η μαστογραφία παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού επειδή μπορεί να δείξει τις αλλαγές της σύστασης του μαζικού παρεγχύματος ή άλλων ευρημάτων, δύο χρόνια προτού η ασθενής ή ο θεράπων ιατρός μπορούν να τα αντιληφθούν κλινικά.
Η προληπτική μαστογραφία συνιστάται από την ηλικία των 35 ετών και εν συνεχεία ετήσιος έλεγχος από την ηλικία των 40 ετών. Όσες γυναίκες είχαν καρκίνο του μαστού ή ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (οικογενειακό ιστορικό, θετικός γενετικός έλεγχος) θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους ή ειδικούς ιατρούς που ασχολούνται με το μαστό. Ενδέχεται να χρειαστεί να αρχίσουν τον προληπτικό έλεγχο νωρίτερα της ηλικίας των 35 ετών ή να αυξήσουν τη συχνότητα του ελέγχου τους.

Διαγνωστική Μαστογραφία (Εντοπιστική μαστογραφία ή τομοσύνθεση)

Η διαγνωστική μαστογραφία χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση μιας ασθενούς με παθολογικά κλινικά ευρήματα, όπως ψηλαφητά ευρήματα, ρήση θηλής, έκζεμα θηλής κ.λ.π. Η διαγνωστική (εντοπιστική μαστογραφία ή τομοσύνθεση) μαστογραφία γίνεται επίσης σε ασθενείς οι οποίες έχουν παρουσιάσει ύποπτες αλλαγές στην προληπτική τους μαστογραφία.
Ειδική μέριμνα λαμβάνεται κατά τη διάρκεια όλων των ακτινογραφικών εξετάσεων για χρήση όσο το δυνατόν χαμηλότερης δόσης ακτινοβολίας με αποτέλεσμα την καλύτερη δυνατή εικόνα για έλεγχο και αξιολόγηση. Ακολουθούνται πάντα οι οδηγίες για ακτινοπροστασία των εθνικών και διεθνών οργανισμών.

Τα προηγμένης τεχνολογίας μηχανήματά μας εστιάζουν καλύτερα τη χρησιμοποιημένη ακτινοβολία με εξασφάλιση της όσο το δυνατόν μικρότερης δόσης. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης της μαστογραφίας, η ακτινοβολία που εκπέμπει το μηχάνημα δεν φτάνει να ακτινοβολήσει τη μήτρα, παρόλα αυτά προτιμούμε να μην κάνουμε μαστογραφίες ρουτίνας σε γυναίκες που πιθανόν να είναι έγκυες. Για επείγοντα προβλήματα μαστού, συμβουλευτείτε τον τεχνολόγο της μαστογραφίας έτσι ώστε να βρεθεί ο καλύτερος και πιο ασφαλής τρόπος αξιολόγησης των προβλημάτων.

Προετοιμασία για τη μαστογραφία σας 

Καλό θα ήταν πριν από τη μαστογραφία, να συζητήσετε με το θεράποντα ιατρό σας, για πιθανά νέα ευρήματα στο μαστό σας, για πιθανόν προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, για τη χρήση ορμονών και για το οικογενειακό ή προσωπικό σας ιστορικό για καρκίνο του μαστού.

Τι να φορέσω


Την ημέρα της εξέτασης, συνιστάται να μη χρησιμοποιούνται αποσμητικά κυρίως αντιιδρωτικά, σκόνες ή κρέμες, λόγω του ότι οι ουσίες που περιέχουν μπορούν να εμφανιστούν στη μαστογραφία, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν σύγχυση στη διάγνωση. Δεδομένου ότι θα πρέπει να μείνετε γυμνή από τη μέση και πάνω, συνιστάται να αποφύγετε τα ολόσωμα ενδύματα. Πριν την εξέταση θα ερωτηθείτε για το ιατρικό ιστορικό σας, το οποίο σχετίζεται με την παθολογία του μαστού σας.

Εξέταση


Η τεχνολόγος θα σας συνοδέψει στο χώρο της μαστογραφίας όπου θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε τα ρούχα σας από τη μέση και πάνω και θα σας δοθεί η ρόμπα του μαιευτηρίου.
Η τεχνολόγος που θα κάνει την εξέτασή σας είναι ένα άρτια εκπαιδευμένο άτομο στις παθήσεις του μαστού και μπορεί να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματά σας.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα αισθανθείτε πίεση στους μαστούς σας. Μερικές γυναίκες με ευαίσθητο μαστό ενδέχεται να νιώσουν δυσφορία. Για το λόγο αυτό συνιστάται η μαστογραφία να γίνεται μετά το πέρας της περιόδου σας, όπου το στήθος είναι λιγότερο ευαίσθητο. Οι λόγοι για τους οποίους ο μαστός θα πρέπει να πιεστεί είναι για:

·   Να εξισωθεί το πάχος του σε όλη του την έκταση έτσι ώστε οι υποκείμενοι ιστοί να είναι εύκολα αντιληπτοί
·   Να απλωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το μαζικό παρέγχυμα, έτσι ώστε μικρά παθολογικά ευρήματα να μην καλυφθούν από υπερκείμενο ιστό
·   Να χρησιμοποιηθεί μικρότερη ακτινοβολία μιας και ο μαστός με την πίεση έχει μικρύνει κατά πολύ
·   Να κρατηθεί ο μαστός στο μαστογράφο όσο γίνεται καλύτερα έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνηση η οποία θα αλλοιώσει  τα ευρήματα στην μαστογραφία.newmenu


Get Adobe Flash player
ΡΕΑ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Μ.Χ.Θ.Δ. KΛΙΝΙΚΗ Α.Ε.
Λ. Συγγρού 383 & Πεντέλης 17, 175 64 Π. Φάληρο,
Τηλ:210 9495000, Φαξ: 210 9495999 - E-mail: info@reamaternity.gr