ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟΥ - ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ & ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

Το Ιατρείο Κλιμακτηρίου – Εμμηνόπαυσης & Οστεοπόρωσης αποτελεί ένα εξειδικευμένο ιατρείο που λειτουργεί στο περιβάλλον της ΡΕΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής, προσφέροντας υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες. Πρωταρχικός στόχος του τμήματος είναι η εξασφάλιση ποιότητας ζωής των εμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Εμμηνόπαυση
Η εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται από την τελευταία φυσιολογική έμμηνο ρύση της γυναίκας. Πριν την εμμηνόπαυση, συνήθως, προηγείται ένα χρονικό διάστημα ορμονικών διαταραχών και ακατάστατων κύκλων που ονομάζεται κλιμακτήριος. Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης στις Ευρωπαϊκές χώρες είναι το 51 έτος της ηλικίας, το οποίο δεν φαίνεται να μεταβάλλεται διαχρονικά. Οι Ελληνίδες γυναίκες έχουν σήμερα μέσο όρο ζωής τα 82 έτη και ως εκ τούτου αναμένεται να περάσουν το 1/3 της ζωής τους στην εμμηνόπαυση.

Συμπτώματα
Κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, οι γυναίκες παρουσιάζουν συμπτώματα που σχετίζονται με την πτώση των οιστρογόνων, καθώς και με τη διαδικασία της γήρανσης. Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης στην υγεία τους καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προλάβουν ή να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις αυτές. Στις κυριότερες επιπτώσεις συμπεριλαμβάνονται: εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, διαταραχές ύπνου, διαταραχές σεξουαλικής διάθεσης και επιθυμίας, ψυχοσυναισθηματική αστάθεια, ατροφία του ουρογεννητικού συστήματος, ατροφία του δέρματος, οστική απώλεια-οστεοπόρωση και αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της καρδιαγγειακής νόσου. Η μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση οφείλεται στην αύξηση του ρυθμού της οστικής απώλειας. Η ορμονική θεραπεία είναι η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων και της ουρογεννητικής ατροφίας. Ενδείξεις ορμονικής θεραπείας έχουν οι γυναίκες με εξάψεις, εφιδρώσεις, διαταραχές ύπνου, αρθραλγίες, μυαλγίες, αίσθημα κατάθλιψης και κολπική ξηρότητα.

Κλινική αξιολόγηση-Έλεγχος
Το αναλυτικό ιστορικό είναι το βασικότερο στοιχείο στα αρχικά στάδια της αξιολόγησης της γυναίκας. Περιλαμβάνει παραμέτρους τρόπου ζωής, ιατρικό, γυναικολογικό και μαιευτικό ιστορικό. Ακολουθεί η κλινική εξέταση με ιδιαίτερη προσοχή στην παρουσία παχυσαρκίας, ιδιαίτερα κεντρικού τύπου, καθώς και υπέρτασης. Η διερεύνηση της γυναίκας κατά την εμμηνόπαυση περιλαμβάνει ένα σύνολο εξετάσεων για τη σωστή αξιολόγησή της. Γενικά πρέπει να έχουμε γυναικολογικό υπερηχογράφημα ή άλλους τύπους ενδομητρικής απεικόνισης, αξιολόγηση οστικής πυκνότητας και του κινδύνου οστεοπορωτικού κατάγματος, έλεγχο για καρκίνο του μαστού και έλεγχο καρδιοαγγειακού κινδύνου και μεταβολικού συνδρόμου.

Αντιμετώπιση
Η παρουσία συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης μπορεί να υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής της γυναίκας. Στις γυναίκες που έχουν ένδειξη μπορούμε με την ορμονική θεραπεία να δώσουμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής με ασφάλεια, καθώς και να προλάβουμε την οστεοπόρωση και την ατροφία του ουρογεννητικού συστήματος.

 
Ώρες Λειτουργίας:
Καθημερινά:
14:00 - 16:00
(μόνο κατόπιν ραντεβού)
Όροφος:
2ος όροφος Κλινικής ΡΕΑ
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: