ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΑΛΠΙΓΓΟΓΡΑΦΙΑ (HYFOSY)

Ο έλεγχος της διαβατότητας των σαλπίγγων είναι ένα ουσιαστικό μέρος της αξιολόγησης της γυναικείας υπογονιμότητας. Σαλπιγγικές ανωμαλίες παρατηρούνται στο 30-40% των γυναικών ασθενών με υπογονιμότητα.

Η Υπερηχογραφική Σαλπιγγογραφία, αποτελεί την πλέον σύγχρονη τεχνική ελέγχου της διαβατότητας των σαλπίγγων, χρησιμοποιώντας σκιαγραφικό αφρού (HYFOSY) το οποίο εντοπίζεται εύκολα κατά τη διάρκεια του ενδοκολπικού υπερήχου.

Η εν λόγω τεχνική πλεονεκτεί των άλλων μεθόδων ελέγχου των σαλπίγγων καθώς:

  • Δεν δέχεται ακτινοβολία η εξεταζόμενη
  • Είναι ανώδυνη
  • Γίνεται συνδυασμός πληροφοριών και από τον ενδοκολπικό γυναικολογικό υπέρηχο (ενδελεχής έλεγχος τραχήλου, μήτρας, ωοθηκών) ταυτόχρονα με την εξέταση της διαπερατότητας των σαλπίγγων. Ουσιαστικά συνδυάζονται δύο εξετάσεις μειώνοντας το κόστος αλλά και την ταλαιπωρία της ασθενούς.

Στο τέλος της εξέτασης αυτής δίνεται γνωμάτευση πιστοποιημένη σε ό,τι αφορά την διαπερατότητά των σαλπίγγων αλλά και για την υπερηχογραφική εξέταση.

Στη ΡΕΑ πραγματοποιείται Υπερηχογραφική Σαλπιγγογραφία με τους ακόλουθους τρόπους:

  1. Σαλπιγγογραφία με βασικό δισδιάστατο ενδοκολπικό υπερηχογράφημα.
  2. Σαλπιγγογραφία με προηγμένο γυναικολογικό υπερηχογράφημα όπου χρησιμοποιούνται επιπλέον απεικονιστικές μεθόδοι με τρισδιάστατη υπερηχογραφική μελέτη, εκτίμηση τραχήλου, αγγειακή μελέτη (Doppler-triplex) μήτρας και ή ωοθηκών.

 

Διαβάστε εδώ για την Κλασσική Ακτινολογική Υστεροσαλπιγγογραφία

 

Τι είναι η Υπερηχογραφική Σαλπιγγογραφία (HYFOSY tubal test);

Το HyFosy είναι μια υπερηχογραφική μελέτη για να διαπιστωθεί η διαβατότητα των σαλπίγγων. Το τεστ περιλαμβάνει μια ενδοκολπική εξέταση. Ένας πολύ λεπτός καθετήρας σχεδιασμένος για αυτή την εξέταση, περνά στον τράχηλο της μήτρας, έχει ένα πολύ μικρό μπαλόνι στην άκρη του, το οποίο φουσκώνει για να σφραγίσει τον εσωτερικό πέρασμα του τραχήλου. Μόλις ο καθετήρας είναι στη θέση του σταθερός, γίνεται υπερηχογράφημα εξετάζοντας τη μήτρα και την ενδομητρική κοιλότητα για να ελεγχθεί ότι η θέση του καθετήρα είναι η σωστή. Στη συνέχεια μία πολύ μικρή ποσότητα σκιαγραφικού υγρού σε μορφή αφρού εγχέεται στην κοιλότητα της μήτρας  διαμέσου  του καθετήρα.

Σε αυτό το σημείο ο γιατρός θα παρατηρήσει εάν το υγρό περνά από την κοιλότητα της μήτρας στις σάλπιγγες και θα ερμηνεύσει τα δεδομένα εάν το υγρό φαίνεται να εξέρχεται από το άκρο κάθε σάλπιγγας η όχι.

 

Γιατί χρειάζομαι αυτό το τεστ;

Για να ελέγξουμε ότι οι σάλπιγγές σας είναι ανοιχτές και είναι σε θέση να επιτρέψουν στα ωάριά σας να ταξιδέψουν ελεύθερα σε αυτές, για να επιτρέψουν τη γονιμοποίηση και την εμφύτευση γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα.

 

Πότε πρέπει να γίνει η Υπερηχογραφική Σαλπιγγογραφία (HYFOSY);

Η διαδικασία πραγματοποιείται καλύτερα μεταξύ της 7ης και της 11ης ημέρας του κύκλου σας, αν και οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά τη διακοπή της περιόδου είναι εξίσου κατάλληλη. Η διαδικασία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ενώ εξακολουθείτε να αιμορραγείτε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

 

Οδηγίες πριν από την Υπερηχογραφική Σαλπιγγογραφία

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια μέθοδο αντισύλληψης ή προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου που σχετίζεται με το ραντεβού HyFoSy. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει συνεχιζόμενη ή αδιάγνωστη εγκυμοσύνη πριν από το τεστ.

 

Υπάρχει κάποια ενόχληση;

Μπορεί να αισθανθείτε κάποια μικρή ενόχληση, που μοιάζει με κράμπα μέτριας έντασης κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από αυτή τη διαδικασία, αν και αυτό είναι σπάνιο να συμβεί. Ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει να πάρετε κάποια μορφή αναλγησίας, όπως 400mg  ιβουπροφαίνη ή 1gr παρακεταμόλη πριν η μετά την εξέταση ως προφύλαξη και προφυλακτική ολιγοήμερη αντιβίωση.

 

Ποιές είναι οι πιθανές παρενέργειες;

Οι αντιδράσεις στο σκιαγραφικό είναι εξαιρετικά σπάνιες και μπορεί να οδηγήσουν σε αίσθημα λιποθυμίας ή κοιλιακού πόνου. Πολύ σπάνια η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη, η οποία μπορεί να γίνει εμφανής έως και 10 ημέρες μετά το τεστ. Συνιστάται να έχετε κάποιον μαζί σας που μπορεί να σας συνοδεύσει στο σπίτι.

 

Μετά την Υπερηχογραφική Σαλπιγγογραφία

Θα μπορείτε να συνεχίσετε τις δραστηριότητες σας κανονικά μία ή δύο ώρες αργότερα.

 

Πώς μπορώ να κλείσω ραντεβού για το HYFOSY;

Επικοινωνήσετε με την γραμματεία του Τμήματος Υπερήχων στα τηλέφωνα
210 9495250
210 9495251 την πρώτη ημέρα της περιόδου σας για να κλείσετε το ραντεβού για την εξέταση όπου και θα σας δοθούν περαιτέρω οδηγίες.

Ώρες Λειτουργίας:
Καθημερινά:
08:00 - 20:00
Σάββατο:
08:00 - 14:00
(μόνο κατόπιν ραντεβού)
Τμήμα:
Τμήμα Υπερήχων – Εμβρυομητρικής Ιατρικής
Όροφος:
2ος Όροφος Κλινικής ΡΕΑ
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: