ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ

Ανοιχτός Μαγνητικός Τομογράφος Κλινικής ΡΕΑ

Ο θεράπων ιατρός, σας έχει συστήσει μία Μαγνητική Τομογραφία για να μάθει περισσότερα για την κατάστασή σας. Οι κάτωθι πληροφορίες είναι για να σας ενημερώσουμε καλύτερα για την εξέταση και για να απαντήσουμε σε τυχόν ερωτήσεις σας.

Το προσωπικό του τμήματός μας είναι διαθέσιμο για να απαντήσει σε οποιαδήποτε επιπρόσθετη ερώτηση που μπορεί να έχετε. Παρακαλούμε μη διστάσετε να μας ρωτήσετε.

 

Γενικά για τη Μαγνητική Τομογραφία

Η Μαγνητική Τομογραφία είναι μία πολύτιμη, ανώδυνη διαγνωστική ιατρική εξέταση που δε χρησιμοποιεί ακτινοβολία και επιτρέπει στους ιατρούς ακτινολόγους να εξετάζουν εσωτερικά το σώμα ακόμα και σε περιοχές που η συμβατική ακτινογραφία αδυνατεί.

Με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας στη Μαγνητική Τομογραφία, τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η πορεία της εκάστοτε θεραπείας. Πολλές ασθένειες ανιχνεύονται στα αρχικά τους στάδια με αποτέλεσμα την έγκαιρη πρόγνωση και πρόληψη. 

Η ΡΕΑ χρησιμοποιεί Ανοιχτό Μαγνητικό Τομογράφο, προηγμένης τεχνολογίας υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας, με αποτέλεσμα τη βέλτιστη απεικόνιση του σώματος.  

Οι περιοχές του σώματος που μπορούν να εξεταστούν με μία Μαγνητική Τομογραφία περιλαμβάνουν το κεφάλι, τον θώρακα, την κοιλιά, τα ζωτικής σημασίας όργανα, τις αρθρώσεις, τη σπονδυλική στήλη, τα άνω και κάτω άκρα. Ο προηγμένης τεχνολογίας Μαγνητικός Τομογράφος, έχει επίσης τη δυνατότητα να ανιχνεύει παθήσεις των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, στο λαιμό και γενικώς σε όλο το σώμα.  

Ό εξοπλισμός μας διατηρείται σε άριστη κατάσταση που ανταποκρίνεται όχι μόνο στα πρότυπα που καθορίζονται από τη Νομοθεσία αλλά και στο καταστατικό της ΡΕΑ. 

Οι Μαγνητικοί Τομογράφοι δε χρησιμοποιούν ακτίνες Χ αλλά ισχυρό Μαγνήτη και Ραδιοσυχνότητα. Ακόμα και έτσι, είναι σημαντικό να αναφερθεί στον Τεχνολόγο του Τμήματος εάν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε στοιχεία αν οι μαγνητικοί τομογράφοι έχουν επίδραση στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, είμαστε όμως ακόμα προσεκτικοί στη χρήση τους στις εγκύους ασθενείς. 

Χειρουργικά Μοσχεύματα 

Οι ασθενείς που φέρουν οποιοδήποτε μεταλλικό μόσχευμα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος τους δεν πρέπει να κάνουν μαγνητική τομογραφία εκτός και εάν ο θεράπων ιατρός γνωρίζει πλήρως το είδος και τη συμπεριφορά του μετάλλου και έχει προεγκρίνει τη διαδικασία της μαγνητικής τομογραφίας.  Το ίδιο ισχύει για άτομα που έχουν τατουάζ ή έχουν κάνει χρήση μόνιμου μακιγιάζ.

Βηματοδότες

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ασθενής που φέρει βηματοδότη να κάνει Μαγνητική Τομογραφία. Πρέπει επίσης να αποφεύγει την παρουσία του στο αντίστοιχο τμήμα. 

Προετοιμασία για τη Μαγνητική Τομογραφία

Φάρμακα

Είναι σημαντικό να τηρείτε το πρόγραμμα λήψεως των φαρμάκων σας.  Συνιστούμε να πάρετε όλα τα φάρμακα σας σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού σας. Ενημερώστε το προσωπικό του τμήματος της ΡΕΑ για τα φάρμακα που πήρατε πριν από την εξέταση σας.

Τρόφιμα και Ποτά   

Μπορείτε να καταναλώσετε οποιαδήποτε υγρή ή στερεά τροφή πριν από τη Μαγνητική Τομογραφία. Εάν η εξέταση σας αφορά την κοιλιά ενδέχεται να μην επιτρέπεται η λήψη τροφής πριν από την εξέταση σας. Ο Υπεύθυνος του τμήματος της Μαγνητική Τομογραφίας θα σας καλέσει μία ημέρα πριν την προκαθορισμένη εξέτασή σας προκειμένου να σας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε. 

Προσέλευση

Πρέπει να προσέλθετε στο τμήμα μας 15 λεπτά πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού σας έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος για τη λήψη του ιατρικού ιστορικού σας και να φορέσετε τον κατάλληλο ρουχισμό της ΡΕΑ, που απαιτείται για την εξέταση σας.

Ένδυση

Για όλες τις Μαγνητικές Τομογραφίες πιθανότατα θα φορέσετε ρουχισμό της ΡΕΑ. Είναι προτιμότερο να αφήσετε τα πολύτιμα αντικείμενά σας στο σπίτι σας. Σε περίπτωση που φοράτε οτιδήποτε μεταλλικό αντικείμενο, όπως κοσμήματα, οδοντοστοιχίες, γυαλιά ή ακουστικά βοηθήματα θα σας ζητηθεί να τα αφαιρέσετε. Δεν πρέπει να έχετε μαζί σας πιστωτικές κάρτες ή κινητό τηλέφωνο επειδή ο Μαγνητικός Τομογράφος μπορεί να καταστρέψει τη μαγνητική τους ταινία. Οι ασθενείς που θα υποστούν εξέταση που αφορά εγκέφαλο ή κρανίο δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν μακιγιάζ δεδομένου ότι μερικά από τα καλλυντικά περιέχουν μέταλλο. Όλα σας τα προσωπικά αντικείμενα φυλάσσονται με ασφάλεια.

Ενδοφλέβια Προετοιμασία

Ίσως χρησιμοποιηθεί ενδοφλέβιο σκιαγραφικό υγρό κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Ο τεχνολόγος θα σας έχει κάνει τις απαραίτητες προεργασίες.

Η Εξέταση 

Το Προσωπικό του Μαγνητικού Τομογράφου της ΡΕΑ θα σας συνοδεύσει στο χώρο της εξέτασης όπου θα ξαπλώσετε σε ειδικό κρεβάτι. Το σώμα σας θα τοποθετηθεί έτσι ώστε η περιοχή που πρόκειται να ερευνηθεί να είναι στη μέση του ανοιχτού κυλινδρικού μαγνήτη. Ο Μαγνήτης δεν σας αγγίζει, ούτε αισθάνεστε το μαγνητικό πεδίο.

Εξαιτίας του υψηλού θορύβου κατά τη διάρκεια της εξέτασης έχετε την επιλογή να χρησιμοποιήσετε ωτοασπίδες για τη μείωση του ήχου ή ακουστικά για μουσική τα οποία θα σας δoθούν από εμάς.

Ο Τεχνολόγος θα βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο έξω από τον χώρο της εξέτασης αλλά θα είναι σε διαρκή επικοινωνία και οπτική επαφή μαζί σας.  

Θα κληθείτε να παραμείνετε ακίνητος/η και να κρατήσετε για λίγο την αναπνοή σας.    

Κάθε μαγνητική τομογραφία είναι εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε ασθενή.

Μετά την εξέταση δεν έχετε κανέναν περιορισμό και μπορείτε να συνεχίσετε κανονικά την καθημερινότητα σας.

Εάν έχει γίνει χρήση ενδοφλέβιου σκιαγραφικού υγρού συνιστούμε τη λήψη άφθονων υγρών όπως νερό και χυμοί, εκτός οινοπνευματωδών και αφεψημάτων που περιέχουν καφεΐνη.

Μαγνητική Τομογραφία Μαστών

Η ΡΕΑ προσφέρει ευρεία γκάμα διαγνωστικών υπηρεσιών για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Κέντρο Μαστού της ΡΕΑ.

Όλες οι μαγνητικές τομογραφίες διαβάζονται από Ιατρό Ακτινολόγο, ειδικό στη Μαγνητική Τομογραφία.

 

Ώρες Λειτουργίας:
Καθημερινά:
08:00 - 20:00
Σάββατο:
08:00 - 15:00
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: