ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ

Ακτινολογικό Τμήμα - ΡΕΑ Μαιευτήριο

Το Τμήμα Ιατρικών Απεικονίσεων της ΡΕΑ υποστηρίζει τις παρακάτω εξετάσεις Κλασικής Ακτινολογίας:

  • Aκτινογραφία θώρακος
  • Ακτινογραφία Οστών
  • Εξετάσεις στομάχου και εντέρου
  • Πυελογραφία
  • Κυστογραφία
  • Υστεροσαλπιγγογραφία

 

Yστεροσαλπιγγογραφία

Ως υστεροσαλπιγγογραφία ονομάζουμε την απεικόνιση της μήτρας (ύστερο) και της σάλπιγγας. Αυτή η μέθοδος αποτελεί σημαντικό μέρος της έρευνας σε θέματα  που σχετίζονται με τη αδυναμία σύλληψης. Στο 30% των περιπτώσεων η αδυναμία οφείλεται σε παρακώλυση της διακίνησης του ωαρίου η του σπέρματος δια μέσω του φαλλοπιανού σωλήνα (σάλπιγγα).

Στην υστεροσαλπιγγογραφία χορηγείται σκιαγραφικό υλικό μέσω καθετήρα που έχει τοποθετηθεί στον τράχηλο ενδοκολπικά.  Το σκιαγραφικό υλικό προχωρεί μέσω της μήτρας στις σάλπιγγες, ενώ παρακολουθείται ακτινοσκοπικά. Έτσι οποιαδήποτε βλάβη ή απόφραξη γίνεται φανερή. Σε ορισμένες περιπτώσεις το σκιαγραφικό δρα θεραπευτικά μετακινώντας ή διαλύοντας το αίτιο της απόφραξης.

Η υστεροσαλπιγγογραφία ιδανικά γίνεται ή τις πρώτες ημέρες του κύκλου ή μόλις τελειώσει η έμμηνος ρύση ή πριν την ωορρηξία (ημέρα πιθανής σύλληψης).

Η μέθοδος δεν παρουσιάζει προβλήματα στην πλειοψηφία των ασθενών.  Παρόλα αυτά σε ορισμένες γυναίκες παρατηρούνται κράμπες μετά την έγχυση. Ορισμένοι γιατροί συνιστούν τη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών  (Voltaren, Mesulid, Naprosyn, Ponstan κλπ), μισή έως δύο ώρες πριν την σαλπιγγογραφία. Ένα άλλο πρόβλημα που παρουσιάζεται σπάνια (<1%) είναι αυτό της πυελικής λοίμωξης. Σε περιπτώσεις που η γυναίκα έχει ιστορικό πυελικών λοιμώξεων, έκτοπων κυήσεων, εγχειρήσεων στις σάλπιγγες ή ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης τότε το ποσοστό πυελικής λοίμωξης αυξάνεται στο 4% και ο γυναικολόγος σας, ενδεχομένως να σας χορηγήσει προληπτικά αντιβίωση.

Τα ευρήματα της υστεροσαλπιγγογραφίας είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί καθορίζουν είτε τη δυνατότητα του γυναικολόγου να θεραπεύσει το πρόβλημα επεμβατικά είτε την παράκαμψη της απόφραξης (πχ in vitro fertilization).

Διαβάστε εδώ για την Υπερηχογραφική Σαλπιγγογραφία

Ώρες Λειτουργίας:
Καθημερινά:
08:00 - 20:00
Σάββατο:
08:00 - 15:00
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: