ΤΜΗΜΑ ΟΥΡΟΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

Τι είναι η Ουρογυναικολογία;                          

Η ουρογυναικολογία είναι η υποειδικότητα της γυναικολογίας που ασχολείται με παθήσεις του κατώτερου ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος σε γυναίκες όλων την ηλικιών, όπως η ακράτεια ούρων, η πρόπτωση της μήτρας και του κόλπου,  οι χρόνιες ουρολοιμώξεις και το σύνδρομο επώδυνης κύστης.

Επίσης μελετά και αντιμετωπίζει προβλήματα που απορρέουν από διαταραχές του πυελικού εδάφους λόγω εγκυμοσύνης και τοκετών, όπως η χαλάρωση του κόλπου, οι δυσκολίες στην ούρηση και την αφόδευση, η δυσλειτουργία του σφιγκτήρα μυός του πρωκτού και η σεξουαλική δυσλειτουργία. Παρά το γεγονός ότι οι παθήσεις αυτές δεν είναι απειλητικές για τη ζωή, επιφέρουν σημαντική επιβάρυνση τόσο στην υγεία όσο και την καθημερινή προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή της γυναίκας, περιορίζοντας σημαντικά τις δραστηριότητές της.

 

Τι είναι η Χειρουργική Πυελικού Εδάφους; 

Σε αρκετές περιπτώσεις η αρχική αντιμετώπιση συμπτωμάτων που οφείλονται σε διαταραχές του πυελικού εδάφους είναι συντηρητική και συνίσταται στην τροποποίηση των συνηθειών και καθημερινών δραστηριοτήτων της γυναίκας, τη συχνή άσκηση των μυών του πυελικού εδάφους, τη φαρμακευτική αγωγή, καθώς και συνδυασμό αυτών.

Σε περιπτώσεις όμως επίμονων συμπτωμάτων ή εξαρχής σοβαρών ενοχλήσεων, η αντιμετώπιση γίνεται χειρουργικά. Η χειρουργική του πυελικού εδάφους περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών (κολπικών, λαπαροσκοπικών και διουρηθρικών) που διενεργούνται από εξειδικευμένους χειρουργούς- γυναικολόγους με ιδιαίτερη γνώση και δεξιότητες επί της αποκατάστασης τόσο της ανατομίας όσο και της λειτουργίας του πυελικού εδάφους.

Το Τμήμα Ουρογυναικολογίας και Χειρουργικής Πυελικού Εδάφους βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο 2ο όροφο της Κλινικής ΡΕΑ. Διαθέτει άρτιο εξοπλισμό και στελεχώνεται από Μαιευτήρες – Γυναικολόγους, εξειδικευμένους στην Ουρογυναικολογία, καθώς και από κατάλληλα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Προσφερόμενες υπηρεσίες - διάγνωση και θεραπευτικές τεχνικές

• πρόπτωση πυελικών οργάνων (λαπαροσκοπική - διακολπική χειρουργική αποκατάσταση)
• γυναικεία ακράτεια ούρων (τοποθέτηση ταινίας ελεύθερης τάσης - θεραπεία laser - ενέσεις Botox)
• ουρολοιμώξεις - διάμεση κυστίτιδα (ενδοκυστικές εγχύσεις υαλουρονικού - Botox)
• διαταραχές ούρησης - αφόδευσης
• σεξουαλική δυσλειτουργία και ουρογεννητικό σύνδρομο εμμηνόπαυσης (ορμονοθεραπεία - θεραπεία laser)
• χαλάρωση κόλπου μετά τον τοκετό (χειρουργική αποκατάσταση - θεραπεία laser)
• ουροδυναμικός έλεγχος
• 3D – 4D υπερηχογράφημα πυελικού εδάφους
• μαγνητική τομογραφία πυελικού εδάφους
• αξονική ουρογραφία
• κυστεοσκόπηση – ουρηθροσκόπηση

Ώρες Λειτουργίας:
Καθημερινά:
10:00 - 14:30
(μόνο κατόπιν ραντεβού)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:

ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΕΜΠΤΗ