ΚΕΝΤΡΟ ΛΗΨΗΣ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΜΥΕΛΟΥ

Η Κλινική ΡΕΑ, θέλοντας να ενισχύσει τις προσπάθειες  του Συλλόγου «ΌΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», για την εξεύρεση εθελοντών δοτών μυελού των οστών και να ενεργοποιήσει την κοινωνία σε μία νέα εθελοντική δράση, δημιούργησε το Κέντρο Λήψης Δειγμάτων Μυελού των Οστών ΡΕΑ.

Στόχος του Κέντρου είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, σε παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από σοβαρά αιματολογικά, νεοπλασματικά και γενετικά νοσήματα. 

Υπάρχει πραγματική ανάγκη για εθελοντές δότες;
Κάθε χρόνο στην Ευρώπη γίνονται 15.000 μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών. Από αυτές, μόλις οι 200 μεταμοσχεύσεις αφορούν την Ελλάδα. Αντίστοιχα, σε παγκόσμια κλίματα καταγράφονται 13.000.000 εθελοντές δότες μυελού των οστών.

 

Στη χώρα μας, έχουν καταγραφεί περίπου 15.000 εθελοντές. Ο μικρός αυτός αριθμός εθελοντών δοτών δεν επαρκεί για την ανεύρεση συμβατών δοτών σε Έλληνες ασθενείς. Λόγω της έλλειψης Ελλήνων εθελοντών δοτών, η πλειοψηφία των μοσχευμάτων προέρχεται από χώρες του εξωτερικού. Ωστόσο, η καταγωγή του δότη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, αφού, όπως δείχνουν μελέτες, αυξάνει τις πιθανότητες συμβατότητας.

Ποιοι άνθρωποι μας έχουν ανάγκη;

Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων αποτελεί κυριολεκτικά «θεραπεία σωτηρίας» για ασθένειες οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλο τρόπο. Τέτοιες είναι διάφοροι τύποι λευχαιμιών, λεμφωμάτων, η απλαστική αναιμία, κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες, μεταβολικά νοσήματα, μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία κ.α.

 Γιατί να γίνω εθελοντής δότης μυελού των οστών;

Γενικότερα, υπάρχει η πεποίθηση ότι μόνο οι κοντινοί συγγενείς μπορεί να είναι συμβατοί. Κι όμως, μόνο το 30% των ανθρώπων βρίσκουν συμβατό δείγμα μυελού των οστών από κάποιο συγγενή. Η συμβατότητα δύο ανθρώπων είναι δύσκολη και σπάνια, γι΄ αυτό είναι πολύτιμη.

Ποια είναι η διαδικασία λήψης δειγμάτων;

Στις μέρες μας, η διαδικασία λήψης δείγματος είναι ολιγόλεπτη και εντελώς ανώδυνη.

  • Συμπληρώνεις την αίτησή σου
  • Δίνεις δείγμα από σίελο για να ταυτοποιηθεί ο ιστικός τύπος
  • Καταχωρείσαι ως εθελοντής δότης στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών

 

Μπορώ να γίνω κι εγώ εθελοντής δότης;

Ναι! Εάν είσαι 18 - 45 ετών, σε καλή κατάσταση υγείας, πρόθυμος να βοηθήσεις οποιονδήποτε ασθενή έχει ανάγκη μεταμόσχευση μυελού των οστών, μπορείς να σώσεις τη ζωή ενός συνανθρώπου μας. Ακόμη και οι έγκυες γυναίκες μπορούν να γίνουν εθελόντριες δότριες χωρίς κανέναν απολύτως κίνδυνο για τις ίδιες και το μωρό τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να απευθυνθείς στη Γραμματεία των Κεντρικών Εργαστηρίων της ΡΕΑ, όπου θα λάβεις πλήρη ενημέρωση για όλη τη διαδικασία και οι ειδικοί θα απαντήσουν σε τυχόν απορίες σου.

Αν βρεθώ συμβατός δότης, τι γίνεται;

Αν βρεθείς συμβατός δότης με ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση, θα κληθείς για δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων. Στις μέρες μας, η συλλογή των πολύτιμων αυτών κυττάρων γίνεται  από το περιφερικό αίμα. Κάποιες φορές, κυρίως όταν πρόκειται για μεταμόσχευση σε παιδιά, ίσως χρειαστεί παρακέντηση. Και στις δύο περιπτώσεις ο δότης είναι απόλυτα ασφαλής και δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο.

Τμήμα:
Κέντρο Λήψης Δειγμάτων Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών
Όροφος:
Ισόγειο Κλινικής ΡΕΑ
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: