ΠΑΙΔΙΚΗ & ΕΦΗΒΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Τμήμα Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας ΡΕΑ

Kατά την παιδική ηλικία και την Εφηβεία είναι δυνατό να εμφανισθεί σχεδόν κάθε είδους γυναικολογική πάθηση.

Το Τμήμα Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας βρίσκεται στον 2ο όροφο της Κλινικής.

Στόχος του Τμήματος είναι η σωστή αντιμετώπιση Παιδιών και Εφήβων που αντιμετωπίζουν γυναικολογικά προβλήματα, προσφέροντας εξειδικευμένη γνώση. Η συχνότητα και το είδος των προβλημάτων, η διάγνωση και η αντιμετώπιση διαφέρει από αυτές που εφαρμόζουμε σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Η αντιμετώπιση των γυναικολογικών προβλημάτων στις μικρές ηλικίες πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο Παιδογυναικολόγο, που πλαισιώνεται ανά περίπτωση από ομάδα ιατρών άλλων συναφών ειδικοτήτων.

 

Στα νεογνά

Περιπτώσεις με αμφίβολα έξω γεννητικά όργανα σε νεογνά, απαιτούν άμεση διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση. Γενετικά σύνδρομα με χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι ευτυχώς σπάνια αλλά απαιτούν στενή συνεργασία Παιδογυναικολόγου και άλλων ειδικοτήτων.

Στα παιδιά

Το συχνότερο γυναικολογικό πρόβλημα αποτελούν οι κολπίτιδες. Για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία απαιτούνται ειδικές τεχνικές, εμπειρία και εξοπλισμός. Άλλα προβλήματα που αφορούν τα παιδιά είναι οι διαταραχές της Ήβης με την πρώιμη ήβη να αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα. Τα τραύματα των έξω γεννητικών οργάνων είναι αρκετά συχνότερα από αυτά των ενηλίκων.

Στις έφηβες

Τα συχνότερα γυναικολογικά προβλήματα των εφήβων είναι διαταραχές του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, οι περιπτώσεις δυσλειτουργικής αιμορραγίας της μήτρας στην Εφηβεία, η δυσμηνόρροια, και πολλά άλλα αποτελούν συνήθη προβλήματα.

Οι συγγενείς ανωμαλίες διάπλασης του γεννητικού συστήματος γίνονται αντιληπτές συνήθως στην εφηβεία και αντιμετωπίζονται με χειρουργικές, πλαστικές επεμβάσεις.

Οι κύστεις στην ωοθήκη είναι ένα ακόμα συνηθισμένο πρόβλημα που πρέπει όμως να αντιμετωπίζεται όσο το δυνατόν πιο συντηρητικά.

Πολύ σημαντικό κομμάτι αποτελούν τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία ας σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε έξαρση.

Τέλος, πολύ σημαντικά είναι και άλλα θέματα, όπως διαταραχές στην ανάπτυξη των μαστών με κυριότερο πρόβλημα την ανισομαστία, περιπτώσεις ψυχογενούς ανορεξίας, αλλά και άλλων ενδοκρινικών διαταραχών.

Ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος ασχολείται με τη γυναικολογική εξέταση παιδιών και εφήβων, αλλά και τη συμβουλευτική στις ηλικίες αυτές, στην καθημερινή πρακτική του, με στόχο την προστασία της αναπαραγωγικής υγείας των νεαρών θήλεων.

Ώρες Λειτουργίας:
Καθημερινά:
09:00 – 15:00
Σάββατο:
09:00 – 15:00
(μόνο κατόπιν ραντεβού)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: