ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Μητρικός Θηλασμός - ΡΕΑ Μαιευτήριο

Ο Μητρικός Θηλασμός αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε νεογνό και μητέρα, είναι η συνέχεια της φυσικής σχέσης που έχει αναπτυχθεί από την πρώτη στιγμή της σύλληψης και συνεχίζει να ενισχύεται κατά τη διάρκεια της κοινής τους ζωής. Στις μέρες μας η προάσπιση, η υποστήριξη και η προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού είναι στόχος όλων μας. 

Στη ΡΕΑ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική, με τη βοήθεια έμπειρου και εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, στεκόμαστε δίπλα σε εσάς και στο μωρό σας, παρέχοντάς σας ένα ζεστό και ήρεμο περιβάλλον, καθώς και όλες τις πολύτιμες συμβουλές και οδηγίες για να ζήσετε αυτή τη μοναδική εμπειρία του Μητρικού Θηλασμού.

Από τις πρώτες στιγμές της γέννησης η μητέρα και το μωρό της είναι σημαντικό να έρθουν κοντά και να βιώσουν αυτό το μοναδικό συναίσθημα. Στην αίθουσα τοκετών το νεογέννητο τοποθετείται στο στήθος της μητέρας του για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι να καταφέρει να θηλάσει για πρώτη φορά, ενισχύοντας έτσι την επαφή “δέρμα με δέρμα”, η οποία είναι πολύ σημαντική για έναν πετυχημένο θηλασμό στο μέλλον.

Στους νοσηλευτικούς ορόφους υπάρχει η δυνατότητα για rooming-in, η παραμονή δηλαδή του νεογνού δίπλα στη μητέρα του για όλο το εικοσιτετράωρο και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο μαιευτήριο. Έχει αποδειχθεί ότι η παραμονή του βρέφους στο πλευρό της μητέρας του, ενδυναμώνει τη μεταξύ τους σχέση και θέτει τις βάσεις για τον αποκλειστικό θηλασμό.

Το εξειδικευμένο και ειδικά καταρτισμένο προσωπικό βρίσκεται κοντά στη νέα μητέρα έτοιμο να βοηθήσει και να συμπαρασταθεί σ’ αυτή τη σημαντική προσπάθειά της, ενώ θα βρίσκεται πλάι της ακόμη και μετά την έξοδό της από το μαιευτήριο μέσω μιας εικοσιτετράωρης συμβουλευτικής και υποστηρικτικής γραμμής που θα δημιουργηθεί με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων ή αποριών, που ενδέχεται να προκύψουν αργότερα.

Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος της ΡΕΑ και για τα νεογνά που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας. Ακόμη λοιπόν και στις περιπτώσεις που το νεογνό πρέπει να αποχωριστεί από τη μητέρα του, γίνεται προσπάθεια από το ειδικά καταρτισμένο προσωπικό της ΜΕΝΝ ώστε οι μητέρες που έχουν γεννήσει πρόωρα τα μωρά τους να διατηρούν το μητρικό τους γάλα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ιδιαίτερα για το πρόωρο νεογνό, το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή (τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι το γάλα γυναικών που γεννούν πρόωρα έχει σημαντικά μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λευκώματα από το γάλα γυναικών που γεννούν κανονικά). Η προσπάθεια αυτή γίνεται με τη χρήση θηλάστρων ξεκινώντας άμεσα και για όσο διάστημα το πρόωρο νεογνό δε θα είναι σε θέση να θηλάσει, δημιουργώντας έτσι μια μοναδική τράπεζα γάλακτος για εκείνο. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα, όταν το πρόωρο νεογνό θα είναι σε θέση να σιτιστεί, αμέσως του δίνεται το γάλα της μητέρας του. Μόλις όμως η γενική κατάσταση της υγείας του το επιτρέψει, τοποθετείται στο στήθος της μητέρας του και με τη σωστή εκπαίδευση προάγουμε και εγκαθιστούμε το μητρικό θηλασμό και στα πρόωρα νεογνά.

Η Κλινική ΡΕΑ, στοχεύοντας να ενταχθεί στα Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη έχει υιοθετήσει τα 10 Βήματα για Επιτυχή Μητρικό Θηλασμό της UNICEF.

Γραμμή Επικοινωνίας Μητρικού Θηλασμού: 210 9495124

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: