ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΙ ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Διαγνωστικοί Υπέρηχοι Ενηλίκων - Κλινική ΡΕΑ

Υπερηχογράφημα

Το Υπερηχογράφημα είναι μία ασφαλής, μη επεμβατική μέθοδος, που επιτρέπει τον έλεγχο της εσωτερικής δομής του σώματος.

Στη μέθοδο αυτή αποστέλλονται ήχοι ιδιαίτερα υψηλής συχνότητας (πάνω από 20.000 Hz), πολύ υψηλότεροι από αυτούς που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί.

Ειδικά μηχανήματα καταγράφουν  πως περνούν οι ήχοι δια μέσω του σώματος και επιτρέπουν την ανάλυση των διαφόρων οργάνων, όγκων, όζων, κύστεων και λίθων μέσα στο σώμα.

Η μέθοδος αυτή επιτρέπει ευκρινή έλεγχο της ανατομίας χωρίς να δίνει ακτινοβολία στον ασθενή.

Στην Κλινική ΡΕΑ οι διαγνωστικοί υπέρηχοι ενηλίκων πραγματοποιούνται από το Τμήμα Ιατρικών Απεικονίσεων της κλινικής, το οποίο διαθέτει σύγχρονους υπερηχογράφους με δυνατότητα ελαστογραφίας.

Πιο συνηθισμένες χρήσεις:

  • Κοιλιά: Χρησιμοποιούμε το υπερηχογράφημα για να ανιχνεύσουμε πέτρες στη χολή ή στα νεφρά και γενικότερα για να ελέγξουμε την ανατομία και την ύπαρξη παθολογικών ευρημάτων στο ήπαρ, στα νεφρά, στο πάγκρεας, στη σπλήνα καθώς επίσης και για την παρακολούθηση μεταμοσχευμένων νεφρών.
  • Tο υπερηχογράφημα μπορεί να ανιχνεύσει τη φυσιολογική κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων, την ύπαρξη θρόμβου, τη στένωση αρτηριών - ειδικά των καρωτίδων που οδηγούν στον εγκέφαλο και  να προλάβει ενδεχόμενα εγκεφαλικά επεισόδια.
  • Στην πύελο ο υπέρηχος χρησιμοποιείται για να απεικονίσει τη μήτρα, τις ωοθήκες και γενικά όλα τα όργανα στο εσωτερικό της πυέλου. Πολλές φορές βοηθάει στον καθορισμό της αιτίας του πόνου ή της αιμορραγίας σε γυναίκες.
  • Το υπερηχογράφημα δύναται να εντοπίσει και να ανιχνεύσει την ύπαρξη καρκινικών όγκων.Επιπροσθέτως χρησιμοποιείται για να καθοδηγήσει τη βελόνα βιοψίας, η οποία τα  τελευταία χρόνια αντικαθιστά τη χειρουργική επέμβαση. Το υπερηχογράφημα δε χρησιμοποιείται μόνο για την ανίχνευση και τη διάγνωση του καρκίνου αλλά και για να παρακολουθεί και την απόδοση της θεραπείας.
  • Οι υπέρηχοι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω του ότι δεν χρησιμοποιείται ακτινοβολία, θεωρούνται ως ο χρυσός κανόνας διαγνωστικών εξετάσεων για την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης.


Ασφάλεια

Δεν έχουν διαπιστωθεί επιβλαβείς επιπτώσεις στον άνθρωπο από τα υπερηχογραφήματα διότι όπως έχει αναφερθεί το υπερηχογράφημα δεν χρησιμοποιεί ιονίζουσα ακτινοβολία.


Προετοιμασία για τις εξετάσεις των Υπερήχων

Υπάρχει πιθανότητα να λάβετε συγκεκριμένες οδηγίες ανάλογα με το είδος των υπερήχων στο οποίο θα υποβληθείτε. Σε γενικές γραμμές ισχύουν οι ακόλουθες συστάσεις:


Τρόφιμα και ποτά

Εάν πρόκειται να κάνετε ένα κοιλιακό ή πυελικό υπέρηχο θα σας δοθούν οδηγίες ώστε να μην καταναλώσετε οποιαδήποτε στερεά ή υγρή τροφή 8 ώρες πριν από την εξέτασή σας. Για υπερηχογραφήματα του θυρεοειδή ή των αγγείων δεν απαιτείται καμία προετοιμασία.


Προσέλευση

Θα πρέπει να προσέλθετε στο χώρο των υπερηχογραφημάτων 10 λεπτά πριν το προγραμματισμένο σας ραντεβού.


Ένδυση

Θα πρέπει να φοράτε άνετα φαρδιά ρούχα, μπορείτε όμως εάν θέλετε να φορέσετε ένδυμα του μαιευτηρίου.


Τι θα αισθανθώ κατά τη διάρκεια εξέτασης με υπερηχογράφημα;

Ο εξετάζων ιατρός θα χρησιμοποιήσει ένα gel, ώστε να εφάπτεται σωστά ο ηχοβολέας με το δέρμα, στην περιοχή που θα εξεταστεί. Το gel μεγιστοποιεί την επαφή μεταξύ του αισθητηρίου του ηχοβολέα και του δέρματος και παράγει εικόνες υψηλής ποιότητος. Ανάλογα με το είδος της εξέτασης μπορεί να χρειαστεί να τοποθετείστε σε διαφορετικές στάσεις, να κρατήσετε την αναπνοή σας ή να εκτελείτε απλές ασκήσεις αναπνοής.


Διακολπικό και Διορθικό υπερηχογράφημα

Είναι εξειδικευμένες εξετάσεις που μπορεί να παρέχουν καλύτερες εικόνες από τα συμβατικά υπερηχογραφήματα ή τις άλλες διαγνωστικές μεθόδους. Γι΄αυτές τις εξετάσεις, ένας μικρός ηχοβολέας εισάγεται στον κόλπο ή στο ορθό.


Τα αποτελέσματα των εξετάσεων

Τα υπερηχογραφήματα γνωματεύονται από ιατρούς ακτινολόγους που έχουν εκπαιδευτεί στους υπερήχους. Τα αποτελέσματα δίνονται μετά το πέρας της εξέτασης.

 

Ώρες Λειτουργίας:
Καθημερινά:
08:00 - 20:00
Σάββατο:
08:00 - 15:00
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: