ΝΕΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΚΑΜΕΡΑΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (NIR/ICG) KAI ΧΡΩΣΤΙΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ICG

Στην Κλινική ΡΕΑ ασθενής με καρκίνο του ενδομητρίου υποβλήθηκε σε λαπαροσκοπική υστερεκτομή και διεγχειρητική ανίχνευση του φρουρού λεμφαδένα (SLN biopsy) με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας κάμερας (NIR/ICG) με τη βοήθεια της οποίας ο λεμφαδένας απεικονίζεται χρωματισμένος (εικόνες).

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από το Γυναικολόγο Ογκολόγο κ. Νίκο Ακρίβο, διήρκησε περίπου 2 ώρες και ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία με την ασθενή να παίρνει εξιτήριο έχουσα καλώς την επομένη του χειρουργείου.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι μετά από τον καρκίνο του μαστού η πιο συχνή γυναικολογική κακοήθης νεοπλασία και οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν νόσο αρχικού σταδίου.

Η λαπαροσκοπική προσέγγιση προσφέρει στις ασθενείς μας μεγαλύτερη χειρουργική ασφάλεια, λιγότερες επιπλοκές, ταχύτερη επιστροφή στο σπίτι και την εργασία, μικρότερο κόστος νοσηλείας ενώ ταυτόχρονα εγγυάται το ογκολογικό αποτέλεσμα όπως προκύπτει από μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες (LAP-2).

Επιπλέον με τη χρήση της ειδικής λαπαροσκοπικής κάμερας και χρωστικής ICG θα μπορούμε ενδεχομένως στο μέλλον να εντοπίζουμε το φρουρό λεμφαδένα με μεγάλη ακρίβεια με σκοπό τη μείωση της νοσηρότητας που μπορεί να προκύπτει από μία συστηματική λεμφαδενεκτομή.