ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΠΝΟΥ (19/3)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου(19/3) και με το μήνυμα «Κοιμηθείτε καλά, ζήστε καλύτερα!», η Κλινική ΡΕΑ υπενθυμίζει τον ζωτικής σημασίας ρόλο του ύπνου για καλή σωματική και ψυχική υγεία.

Στην Ευρώπη  οι ενήλικες  καταφέρνουν να κοιμηθούν κατά μέσο όρο μόλις 5 με 6 ώρες τη νύχτα, δηλαδή περίπου 2 ώρες λιγότερο από ότι χρειάζεται ο οργανισμός. Ωστόσο, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής φαίνεται πως δεν έχει επηρεαστεί μόνο η διάρκεια του ύπνου αλλά και η ποιότητά του. Ωστόσο, για έναν ενήλικο συνίστανται 7 έως 9 ώρες ύπνου καθημερινά, ώστε να νιώθει αναζωογονημένος και ξεκούραστος.

Το 45% των ενηλίκων εμφανίζουν ροχαλητό περιστασιακά, ενώ το 25% ροχαλίζουν συστηματικά. Από αυτούς, το 10% παρουσιάζει άπνοιες κατά τη διάρκεια του ύπνου, δηλαδή πάσχει από Υπνική Άπνοια. Η Υπνική Άπνοια είναι μια σοβαρή νόσος και χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου (άπνοιες), είτε επεισόδια ρηχής αναπνοής σχετιζόμενα με μείωση του κορεσμού οξυγόνου στο αίμα. Ένα επεισόδιο άπνοιας συνήθως διαρκεί 10 δευτερόλεπτα και ακολουθείται από θορυβώδη αναπνοή ή αφύπνιση. 

Η σοβαρότητα αυτής της νόσου ανησυχεί όλο και περισσότερο την ιατρική κοινότητα, καθώς σχετίζεται με ολοένα περισσότερες παθολογίες – παθολογικές διαταραχές όπως: καρδιαγγειακά νοσήματα, κατάθλιψη, παχυσαρκία, Αλτσχάιμερ, εργασιακά ατυχήματα, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, διαβήτης κ.ά. 

 

Μάθετε περισσότερα στο Τμήμα Μελέτης & Θεραπείας Διαταραχών Ύπνου και Ρογχοπαθειών

 

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο:

  • Διατηρήστε χαμηλό ή καθόλου φωτισμό στο υπνοδωμάτιο
  • Περιορίστε την έκθεση σε Η/Υ και smart συσκευές πριν τον ύπνο
  • Κρατήστε ένα σταθερό ωράριο ύπνου
  • Βελτιστοποιήστε το περιβάλλον του δωματίου\Καταναλώστε το τελευταίο γεύμα 2 ώρες πριν τον ύπνο
  • Επενδύστε σε ένα άνετο κρεβάτι 

 

Κοιμηθείτε καλά, ζήστε καλύτερα!

 

@cocomatworld x @reamaternity