ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΡΕΑ, ΚΟΥΡΑΚΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ: "ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

LEADING WOMEN IN BUSINESS- ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

 Συνέντευξη στην κα Κουράκου Ευγενία, Μαιευτήρα Γυναικολόγο, Διευθύνουσα Σύμβουλο Κλινικής ΡΕΑ

 

 1. Τι διαφοροποιεί (εάν τις διαφοροποιεί κάτι) τις Γυναίκες στον τρόπο που λειτουργούν στο ρόλο τους ως Διευθύνουσες Σύμβουλοι/Γενικές Διευθύντριες σε περιόδους κρίσης; Που οφείλεται η όποια διαφοροποίηση και ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των Γυναικών Managers;

 Σε περιόδους κρίσης αλλά και γενικότερα αυτό που διαφοροποιεί τις γυναίκες στο ρόλο τους ως Γενικές Διευθύντριες είναι η σταθερότητά τους τόσο σε επίπεδο παραγωγικότητας όσο και σε επίπεδο λεπτομερούς, ορθής και αποτελεσματικής διεκπεραίωσης των εργασιών τους. Θεωρώ ότι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των Γυναικών Managers έγκειται στην εν γένει λεπτή, τελειομανή και αποτελεσματική φύση της γυναίκας. Σε περίοδο κρίσης, η γυναίκα, παρ’ όλα τα προβλήματα που υπάρχουν διατηρεί την αφοσίωσή της στον στόχο της και με πειθαρχία  ακολουθεί μία σωστή στρατηγική ώστε να φέρει εις πέρας το μέγιστο – βέλτιστο καλό της επιχείρησης. Η γυναίκα λειτουργεί αυστηρά και συγκεντρωμένα, καθώς είναι δυσκολότερο να δεχθεί πλήγμα η αυτοπεποίθησή της από την όποια οικονομική δυσπραγία, διατηρώντας τις ισορροπίες.

 2. Πώς κρίνετε τη στήριξη που προσφέρει το κράτος σήμερα στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, τις νέες γυναίκες επιχειρηματίες, ενόψει μάλιστα των υψηλών ποσοστών ανεργίας που τις χαρακτηρίζει; Τι θα προτείνατε συμπληρωματικά;

 Το κράτος σίγουρα θα μπορούσε να στηρίξει περισσότερο τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Η γυναίκα πλέον εργάζεται και μάλιστα σκληρά. Σε πολλές περιπτώσεις ο μισθός εκείνης μπορεί να συντηρεί ολόκληρο το νοικοκυριό. Αν μη τι άλλο, όλη αυτή της η προσπάθεια θα έπρεπε να αμείβεται αδρά, να στηρίζεται, να βρίσκει το κράτος σύμμαχο και αρωγό και όχι ένα απροσπέλαστο τείχος από βαριές φορολογίες, ισχνά ασφαλιστικά ταμεία και υψηλές εισφορές και ένα αβέβαιο συνταξιοδοτικό μέλλον. Το κράτος πρέπει να στηρίξει τις γυναίκες επιχειρηματίες, τόσο οικονομικά, όσο και προσωπικά (βλ. μέριμνα για τη φύλαξη των παιδιών, δωρεάν ιατρικές εξετάσεις κτλ).

 3. Δύναται να επιτευχτεί η οικογενειακή και ταυτόχρονα η επαγγελματική επιτυχία και πόσο εύκολο/δύσκολο είναι;

 Φυσικά και δύναται! Η γυναίκα στην εποχή μας μορφώνεται, εμπλουτίζει τις σπουδές της, εξελίσσεται και σαφώς απαιτεί την ανάλογη επαγγελματική καταξίωση. Η γυναίκα φτάνει ψηλά χωρίς όμως να ξεχνά τον ιερό της ρόλο ως σύντροφος και μητέρα. Είναι δύσκολο βέβαια, όμως μιλώντας εκ πείρας (σύζυγος και μητέρα δύο ενήλικων τέκνων), είναι εφικτό! Αυτά τα δύο συνδυάζονται και μάλιστα αλληλεπιδρούν, μια επιτυχημένη επαγγελματίας διοχετεύει στην οικογένεια της εφόδια οικονομικά, ώστε να μη λείπει τίποτα από τα μέλη της, αλλά και αυτοπεποίθηση. Γίνεται πρότυπο επιτυχίας και σκληρής προσπάθειας. Αντίστοιχα η αρμονική οικογενειακή ζωή βοηθά τη γυναίκα επαγγελματία να λειτουργεί σωστά στην εργασία της και της δίνει κίνητρο και δύναμη να συνεχίζει. Αυτό που θα πρέπει όμως να προσέξουν οι γυναίκες είναι τα όρια του κάθε ρόλου να μην παραβιάζονται από εκείνα του άλλου, δηλαδή τα προβλήματα της εργασίας να μην τα μεταφέρουμε στην οικογένεια και αντιστρόφως.

 Για τον Ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου / Γενικού Διευθυντή

 1. Ποια είναι η συμβολή της Γενικής Διεύθυνσης / του top management στην εξασφάλιση της Εταιρικής Κερδοφορίας αλλά και της προφύλαξης του Ανθρώπινου Δυναμικού, με στόχο την έξοδο από την κρίση;

 Η συμβολή της Γενικής Διεύθυνσης είναι τεράστια. Με σωστή δουλειά, εστίαση στους στόχους, συνεχή αξιολόγηση και εκτίμηση τόσο της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας όσο και του προσωπικού, η κρίση δεν θα τα καταφέρει να μας επηρεάσει. Ο σωστός επαγγελματίας παραμένει στα καθήκοντα του και όλοι μαζί λειτουργούμε ως ένα γρανάζι με φορά αντίθετη από αυτή της οικονομικής κρίσης. Η κρίση αντιμετωπίζεται με την παραγωγή και όσο όλοι στις θέσεις μας παραμένουμε παραγωγικοί και αποδοτικοί, η κερδοφορία θα διατηρείται σε σταθερά ή αυξανόμενα επίπεδα και το ανθρώπινο δυναμικό θα προφυλάσσεται.

 2. Ποιος είναι ο τρόπος που λειτουργείτε ως ηγέτης που πιστεύετε ότι έχει συμβάλει στην καλή πορεία της εταιρείας σας; Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρακτική διοίκησης που πιστεύετε ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική;

 Λειτουργώ με πλάνο και πειθαρχία. Συγκεντρώνομαι στους στόχους μου και τίποτα δεν με παρεκκλίνει από αυτούς. Εργάζομαι σκληρά. Οι ηγετικές θέσεις φέρουν ευθύνες και δεν επιτρέπουν λάθη. Η δικαιοσύνη και η ξεκάθαρη στάση απέναντι στους συναδέλφους είναι η πρακτική διοίκησης που ακολουθώ. Υπάρχει και μια δόση αυστηρότητας χωρίς ποτέ όμως να προσβάλλεται κανείς με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της εταιρείας και κατ’ επέκταση όλων των εργαζομένων.

 3. Πώς υποστηρίζετε τη δημιουργία και διάχυση της επιχειρηματικής κουλτούρας και των εταιρικών αξιών σας στο Ανθρώπινο Δυναμικό σας;

 Η δημιουργία και διάχυση της επιχειρηματικής κουλτούρας και των εταιρικών αξιών μου στο Ανθρώπινο Δυναμικό της εταιρείας μας επιτυγχάνεται με συνεχή ενημέρωση τους, ενέργειες συνεχούς επιμόρφωσης και προσπάθεια συλλογικής δουλειάς. Προσπαθώ να λειτουργώ ως πρότυπο, ενώ ταυτόχρονα μοιράζομαι μαζί τους τις σκέψεις μου και τις αξίες μου στον τομέα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ακούω και σέβομαι τις απόψεις τους. Όλοι είμαστε μια ομάδα και πέραν των επαγγελματικών μας υποχρεώσεων οφείλουμε να εξελισσόμαστε σε επίπεδο προσωπικό, επιχειρηματικό και οικονομικό, έτσι ώστε όλοι μαζί να ανεβαίνουμε ψηλότερα. Sky is the limit!

 

Για την Επιχείρηση

 
1. Ποια ήταν τα σημαντικότερα επιτεύγματα της εταιρείας σας κατά το 2016;

 Το  επιχειρείν σε περίοδο κρίσης είναι μία μεγάλη πρόσκληση. Καθώς τα περιθώρια κέρδους είναι εκ των πραγμάτων μειωμένα, δόθηκε μεγάλο βάρος στη μείωση των εξόδων της εταιρείας πράγμα το οποίο και επιτεύχθηκε με κοπιώδη συλλογική προσπάθεια. Το 2016 η Κλινική ΡΕΑ κατόρθωσε να επεκτείνει την αδειοδότησή της σε Γενική Κλινική – πολύ σημαντικό γεγονός για την περαιτέρω ανάπτυξή της. Επίσης εξασφάλισε νέα δανειακή σύμβαση με ευνοϊκότερους όρους. Αύξησε τα κέρδη της εταιρείας κατά 120% το α’ εξάμηνο. Συνεργάζεται με το Ίδρυμα Ελπίδα, εξασφαλίζοντας δότες μυελού των οστών μέσω συνεχών προωθητικών ενεργειών.

 2. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε κατά το 2016; Ποιες οι (δημιουργικές) λύσεις που εφαρμόσατε για να τις αντιμετωπίσετε (creative problem solving);

 Όπως σε όλες τις μονάδες ιδιωτικής υγείας η ασυνέπεια του κράτους στην εξόφληση των υποχρεώσεων του, τα συνεχή clawback και rebates δημιουργούν φοβερές δυσκολίες στο να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου. Είναι σαν να επιδοτείς το κράτος και τη δημόσια υγεία. Καταλαβαίνεται πόσο δύσκολο είναι να είσαι συνεπής και να προσφέρεις άριστη ποιότητα ιατρικών, νοσηλευτικών, ξενοδοχειακών υπηρεσιών. Προσπαθήσαμε λοιπόν, να οργανώσουμε καλύτερα τα τμήματα, έτσι ώστε να προσφέρουν τις πρέπουσες υπηρεσίες με λιγότερο κόστος και περιορισμό της σπατάλης και των ζημιών. Επίσης προσπαθήσαμε να επεκτείνουμε τις επιστημονικές δραστηριότητες των τμημάτων και να απευθυνθούμε σε ευρύτερο πελατειακό κοινό, με την ανάπτυξη του εμπορικού τομέα – Marketing.

 3. Ποιες οι στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας για τη διετία 2016-2017; 

 Σε περιόδους κρίσης και μη, στόχος κάθε εταιρείας πρέπει να είναι η ανάπτυξη. Η Κλινική ΡΕΑ είναι έτοιμη να επεκταθεί κτιριακά αναπτύσσοντας καινούργια τμήματα, στελεχώνοντας τα με αξιόλογο ιατρικό επιστημονικό δυναμικό με τον πιο σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και με άριστες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

 

Προφίλ Εταιρείας 

Η ΡΕΑ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική, ξεκίνησε τη λειτουργία της το Δεκέμβριο του 2010 καλύπτοντας το κενό των μαιευτικών υποδομών στα  Νότια Προάστια. Η ΡΕΑ, η πλέον σύγχρονη Κλινική της Ελλάδας, με επίκεντρο της φροντίδας της τη γυναίκα, προσφέρει υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες, διαθέτοντας τον πλέον σύγχρονο ιατρικό τεχνολογικό εξοπλισμό, έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον.

 Η  Κλινική ΡΕΑ, έχοντας ξεχωρίσει για τις υψηλού επιπέδου Μαιευτικές και Γυναικολογικές Υπηρεσίες της, δραστηριοποιείται πλέον και στο χώρο της Γενικής  χειρουργικής, ΩΡΛ, Πλαστικής Αισθητικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής και Αγγειοχειρουργικής.

 Έχει λάβει διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις (Temos, ISO, HACCP) για το σύνολο των λειτουργιών της και για τη διαχείριση διεθνών ασθενών, καθώς επίσης έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ένα από τα καλύτερα Νοσοκομεία του κόσμου για το 2016.