ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ε. ΚΟΥΡΑΚΟΥ, ΔΙΕΥΘ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΡΕΑ- LEADING WOMEN 2018

Κουράκου Ευγενία, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Διευθύνουσα Σύμβουλος Κλινικής ΡΕΑ

Ποιος είναι ο τρόπος που λειτουργείτε ως ηγέτης και πιστεύετε ότι έχει συμβάλει στην καλή πορεία της εταιρείας σας;


Πάντα πίστευα πως η συνταγή για μια επιτυχημένη εταιρεία βασίζεται σε δύο βασικά συστατικά, το εργατικό δυναμικό της πρώτης γραμμής και η δυναμική της ηγεσίας. Ο ηγέτης οφείλει να στελεχώνει τα τμήματα της εταιρείας άριστα, να καθοδηγεί, να ενθαρρύνει το προσωπικό για συνεχή επιμόρφωση και τεχνογνωσία. Θεωρώ βασικά προσόντα ενός ηγέτη τη δικαιοσύνη, την υπομονή, την αμερόληπτη, αλλά συνάμα ανθρωποκεντρική κρίση και αξιολόγηση. Το μυστικό της συνταγής, είναι οι εργαζόμενοι και η ηγεσία, να μοιράζονται το όραμα της επιτυχίας και της προόδου της εταιρείας.


Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε κατά το 2018 και πως τις αντιμετωπίσετε;


Ως προς τις μαιευτικές υπηρεσίες, που αποτελούν τον πυρήνα της επιχειρηματικής δραστηριότητάς μας, είχαμε να αντιμετωπίσουμε, όπως και τα υπόλοιπα ιδιωτικά μαιευτήρια, τη συνολική μείωση στις γεννήσεις της Ελλάδας. Επιπλέον, τα δυσμενή οικονομικά μέτρα «Clawback & Rebate» συνεχίζουν να αποτελούν αγκάθι στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας. Ωστόσο, η Κλινική ΡΕΑ διατηρεί τις ανταγωνιστικές τιμές της, ενώ στο πλαίσιο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, προσφέρει δωρεάν εξετάσεις σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Αυτό, μας υπενθυμίζει ότι η πιο σοβαρή κρίση, δεν είναι η οικονομική, αλλά η κοινωνική κρίση, που θα πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε στο τέλος.


Ποιες οι στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας για τη διετία 2018-2020;


Τη διετία 2016 – 2018 εγκαινιάσαμε αρκετά νέα τμήματα και υπηρεσίες, ανάμεσα στα οποία, η Μονάδα Γονιμότητας (IVF), το Τμήμα Ουρογυναικολογίας & Χειρουργικής Πυελικού Εδάφους, το Ιατρείο Κλιμακτηρίου, Εμμηνόπαυσης και Οστεοπόρωσης. Τελειοποιήσαμε τα Κεντρικά Εργαστήρια υιοθετώντας ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Αυτοματοποίησης με το ρομπότ Aptio Automation της SIEMENS, το πρώτο στην Ελλάδα και από τα πρώτα στην Ευρώπη.

Επόμενα βήματα είναι η επένδυση σε νέο ιατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό, όπως το μηχάνημα Juliet της Asclepion Laser Technology , άνοιγμα νέων ειδικοτήτων και τμημάτων . Το 2019 θα λειτουργήσει το νέο Κέντρο Χημειοθεραπείας της ΡΕΑ, που ετοιμάζουμε με πραγματική αφοσίωση στον Άνθρωπο και σεβασμό στον Ασθενή.

*Η συνέντευξη φιλοξενήθηκε στο περιοδικό LEADING WOMEN 2018 από την ICAP, στο πλαίσιο αφιερώματος "Γυναίκες Ηγέτες των επιχειρήσεων στην Ελλάδα" - 7η έκδοση.