Εποχική γρίπη & εμβολιασμός 2017 - 2018

Ποια άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;

 

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, όμως τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.

Ποια άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;

Ο ιός της γρίπης μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και εμφάνιση επιπλοκών διατρέχουν άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς και παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα όπως άσθμα, καρδιακή νόσο, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυϊκά νοσήματα. Επιπλέον, άτομα που αντιμετωπίζουν ανοσοκαταστολή, δρεπανοκυτταρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο μεταβολικό νόσημα κ.ά.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου βρίσκονται και οι έγκυες γυναίκες, οι λεχωίδες και οι θηλάζουσες, άτομα με δείκτη μάζας σώματος >40kg/m, παιδιά που λαμβάνουν μακροχρόνια ασπιρίνη, άτομα καθώς και οι κλειστοί πληθυσμοί, οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών.

Πως μπορεί κάποιος να προφυλαχτεί από την εποχική γρίπη;

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από την εποχική γρίπη είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Επιπλέον, η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών και των άλλων μέτρων προφύλαξης για τις αναπνευστικές λοιμώξεις, μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της γρίπης.

Στο εμπόριο κυκλοφορεί τριδύναμο και τετραδύναμο εμβόλιο της γρίπης. Η αποτελεσματικότητά του είναι έως και 70% και η προστασία που παρέχει εξαρτάται από την κατάσταση υγείας του ατόμου που εμβολιάζεται.

Για αντενδείξεις και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο θεράποντα ιατρό ή το φαρμακοποιό σας