Φλεβική Ανεπάρκεια & Κιρσοί: Σύγχρονες αναίμακτες μέθοδοι αντιμετώπισης

Γράφει ο Dr Χαράλαμπος Ηλίας, MD, Αγγειοχειρουργός – Αγγειολόγος, Συνεργάτης της Κλινικής ΡΕΑ


Η φλεβική ανεπάρκεια αναφέρεται στη δυσκολία επαναφοράς του αίματος από τα κάτω άκρα στην καρδιά, λόγω χαλάρωσης των φλεβικών τοιχωμάτων και διάτασης των βαλβίδων τους.
Υπολογίζεται ότι 4 στους 10 ανθρώπους θα παρουσιάσουν φλεβική ανεπάρκεια μέχρι τα 70-75 χρόνια της ζωής τους. Η συχνότητα αυτή σχετίζεται με κάποιους παράγοντες, όπως η έλλειψη κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος των φλεβικών τοιχωμάτων, η γενετική προδιάθεση, η κληρονομικότητα, η κακή διατροφή, οι ορμονικές επιδράσεις, αλλά ακόμη και η εγκυμοσύνη και η χρόνια ορθοστασία.

Η αναλογία ανδρών - γυναικών ασθενών είναι 4 προς 6. Οι άνδρες φαίνεται να παραμελούν συχνά το πρόβλημα τους, καθώς, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των γυναικών, δεν τους ενοχλεί τόσο όσον αφορά το αισθητικό κομμάτι – τουλάχιστον στα αρχικά στάδια της νόσου και έτσι, δεν αναζητούν άμεσα τη βοήθεια του ειδικού. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αισθητικό το θέμα, αλλά η παραμελημένη πάθηση μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση, είτε επιπολής, είτε εν τω βάθει, χρόνια φλεγμονή στο δέρμα με ερυσίπελας ή άτονο έλκος, χρόνια δερματίτιδα με υπέρχρωση και έκζεμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ζωή του ασθενούς γίνεται δύσκολη και συνεχώς υποβαθμίζεται .

Διάγνωση & θεραπεία

Όταν ο ασθενής αισθάνεται βάρος, κόπωση, κράμπες, μούδιασμα, κάψιμο και έχει οίδημα στα πόδια, τότε πρέπει να επισκεφτεί έναν ειδικό και να ελεγχθεί με κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα φλεβών (Triplex), έτσι ώστε να γίνει μια λεπτομερής και σωστή διάγνωση.
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας χρησιμοποιούμε νέες τεχνικές αναίμακτες και ενδοσκοπικές.

Το ενδοαυλικό λέιζερ 1470 nm LINA, έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πάθησης ακόμα και σε προχωρημένα στάδια αλλά και σε παχύσαρκους ασθενείς που θα ήταν πολύ δύσκολο έως αδύνατο να χειρουργηθούν με την κλασσική μέθοδο. Το laser είναι μέθοδος γρήγορη, ανώδυνη, και αποτελεσματική στα χέρια έμπειρου και εξειδικευμένου αγγειοχειρουργού . Το λέιζερ 1470 nm LINA αποτελεί μέχρι τώρα τη χρυσή επιλογή (gold standard) παγκοσμίως για τη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας. Ο χρόνος αποθεραπείας δεν ξεπερνά τις δύο με τέσσερις ημέρες ακόμα και για σοβαρές περιπτώσεις, αντίθετα με την παλιά μέθοδο που έφτανε τον 1 μήνα και περισσότερο.

Τελευταία εφαρμόζουμε και δύο νέες ενδοσκοπικές μεθόδους που είναι η ενδοαυλική βιολογική κόλλα ( BIOGLUE) και η ο ενδοαυλικός καθετήρας μικροκυμάτων (microwave) ECO. Ανάλογα βέβαια με την κάθε περίπτωση και τον κάθε ασθενή επιλέγουμε την κατάλληλη μέθοδο. Ο κύριος στόχος των νέων μεθόδων είναι να μειωθούν σε μηδενικό βαθμό οι ενοχλήσεις των ασθενών μετεγχειρητικά, αλλά και να έχουμε άριστα θεραπευτικά και αισθητικά αποτελέσματα.


Πιο συγκεκριμένα, ο ενδοσκοπικός καθετήρας laser χρησιμοποιείται για τη μείζονα και την ελάσσονα σαφηνή φλέβα και για τις διατιτρώσες, ενώ οι περιφερικοί κιρσοί αντιμετωπίζονται με μικροχειρουργική εκτομή και σκληροθεραπεία με αφρό ( foam sclerotherapy).

Ομοίως χρησιμοποιούμε και τον ενδοσκοπικό καθετήρα κόλλας( bioglue) και μικροκυμάτων( microwave). Με αυτό τον τρόπο, παρέχουμε μια ολοκληρωμένη θεραπεία τόσο λειτουργική, όσο και αισθητική για τον κάθε ασθενή.

Η θεραπεία πραγματοποιείται·με τοπική αναισθησία και μέθη, διαρκεί 40-50 λεπτά για το κάθε σκέλος και δεν απαιτεί τομές, αλλά μικροσκοπικές οπές. Αποκαθίσταται η χαλάρωση και η σωστή λειτουργία των κεντρικών φλεβών χωρίς αφαίρεσή τους. Δεν τραυματίζονται νεύρα, υπάρχει σεβασμός των ιστών, μειώνεται ο κίνδυνος μολύνσεων και μετεγχειρητικού πόνου. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για λίγες ώρες. Σημαντικό είναι να υπογραμμιστεί ότι δεν παρουσιάζονται υποτροπές των κλασσικών μεθόδων, καθώς γίνεται με συνεχή παρακολούθηση υπερήχου και ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε 3-4 ημέρες ή και γρηγορότερα ανάλογα με την βαρύτητα της πάθησης .