Μητρικός θηλασμός... η Τέχνη της αγάπης!

Η Κατρίν μοιράζεται μαζί μας τη δική της εμπειρία μητρικού θηλασμού!

Πόσο καιρό θηλάζετε;

Θηλάζω αποκλειστικά από την πρώτη στιγμή της γέννησης. Ο μικρός μου είναι τώρα 3,5 μηνών.

Είναι κάτι που σας δυσκόλεψε στο θηλασμό;

Από την απότομη κάθοδο του γάλακτος έπαθα μαστίτιδα, με τη σωστή όμως καθοδήγηση κατάφερα να ξεπεράσω το πρόβλημα και να συνεχίσω κανονικά το θηλασμό.

 Σας βοήθησαν στην Κλινική ΡΕΑ σχετικά με το θηλασμό; Ποια ήταν η πιο σωστή συμβουλή που πήρατε από τις μαίες;

Οι Υπεύθυνες Μαίες για το θηλασμό με βοήθησαν πάρα πολύ και χάρη σε αυτές ξεκίνησα να θηλάζω σωστά και δεν εγκατέλειψα την προσπάθεια. Η πιο σωστή συμβουλή που έλαβα από τις μαίες είναι ότι το μωρό ξέρει από μόνο του τι κάνει, είναι στη φύση του. Θα πρέπει επίσης να είμαι σίγουρη ότι το μωρό είναι άνετο την ώρα που θηλάζει. Όταν το μωρό τοποθετηθεί σωστά δεν υπάρχει πόνος στο θηλασμό.

 Ποιος είναι ο ρόλος του πατέρα στο θηλασμό;

Ο ρόλος του πατέρα είναι πολύ σημαντικός. Πρέπει να είναι υποστηρικτικός. Ο δικός μας ο μπαμπάς υποστήριξε από την αρχή τη θέλησή μου να θηλάσω το μωρό και με άφησε να κάνω ότι πίστευα καλύτερα για εμένα και τον γιο μας.

 Θεωρείτε ότι ο θηλασμός ενίσχυσε τη σχέση σας με το μωράκι σας;

Κάθε μανούλα είτε θηλάζει είτε όχι, είναι σίγουρο ότι αγαπάει το μωρό της ωστόσο πιστεύω ότι ο θηλασμός σε κάνει να το αγαπήσεις πιο γρήγορα… το νιώθεις… το κοιτάς στα μάτια.. ο θηλασμός σίγουρα σε φέρνει ακόμα πιο κοντά με το μωρό σου.

 Εργάζεστε; Πως συνδυάζετε θηλασμό και εργασία;

Εργαζόμουν μέχρι πριν γεννήσω. Είχα ενημερώσει ωστόσο τον εργοδότη μου για τη θέλησή μου να θηλάσω το μωρό μου και με σεβάστηκε απόλυτα δίνοντάς μου όλη την απαραίτητη άδεια μητρότητας.

 Είναι κάτι που σας προβλημάτισε με το θηλασμό;

Λόγω πρότερης όχι και τόσο καλής εμπειρίας με τον μεγάλο μου γιο φοβόμουν πολύ μήπως και τραυματιστώ και πονέσω. Με σωστή όμως θέση θηλασμού και με συχνές εναλλαγές στις θέσεις δεν αντιμετώπισα κανένα απολύτως πρόβλημα.

 Τι σημαίνει για εσάς θηλασμός;

Για εμένα σημαίνει πολλά, τόσο σε πρακτικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Δίνω αντισώματα στο μωρό μου, του δίνω κάτι που είναι εντελώς φυσικό και όχι φόρμουλα, πάντα στη σωστή θερμοκρασία, είναι πρακτικό, άμεσο, καθαρό και εντελώς ανέξοδο. Παράλληλα είναι απολαυστικό και για τους δυο μας και μας προσφέρει ένα συναίσθημα απόλυτης ηρεμίας.

 Τι θα συμβουλεύατε μία μέλλουσα μανούλα σχετικά με το θηλασμό;

Θα τη συμβούλευα να μην αγχώνεται και να έχει σωστή καθοδήγηση και υποστήριξη τόσο από τη μαία της όσο και από τον παιδίατρο που θα επιλέξει για το παιδί της.

 Μητρικός θηλασμός... η Τέχνη της αγάπης!