Λειτουργική ρινοπλαστική & ευ ζην

Γράφει ο Αθανάσιος Σκούρας, Χειρουργός ΩΡΛ, Διευθυντής Τμήματος Λειτουργικής Ρινοπλαστικής Κλινικής ΡΕΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λειτουργικής Ρινοπλαστικής
  
ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ, ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥΣ, ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΘΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ, ΩΣΤΕ Η ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΛΕΟΝ Η ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ. 
 
Μετά τη ρινοπλαστική η αναπνοή γίνεται ευκολότερη...
 
Ο σωστός ρινοχειρουργός, ο οποίος γνωρίζει και σέβεται την ανατομία και τη λειτουργία της ρινός, είναι ικανός να διορθώσει το αισθητικό πρόβλημα, χωρίς να επηρεαστεί στο ελάχιστο η αναπνοή του ασθενούς, εφόσον αυτή δεν παρουσιάζει προβλήματα.
 
Αντιθέτως, εάν ο χειρουργός δεν είναι εκπαιδευμένος στη λειτουργία της μύτης, μπορεί επιδιορθώνοντας ένα καθαρά αισθητικό πρόβλημα να αλλοιώσει δομές που παίζουν βασικό ρόλο στην αναπνοή, με αποτέλεσμα ο ασθενής μετεγχειρητικά, να μην αναπνέει και να πρέπει να υποβληθεί εκ νέου σε επέμβαση. 
 
Η ρινοπλαστική δεν είναι επώδυνη επέμβαση.
 
Η ρινοπλαστική είναι μία εντελώς ανώδυνη επέμβαση. Κατά τη διάρκειά της, τοποθετούνται στο εσωτερικό της μύτης επιθέματα, τα οποία παραμένουν για 24 ώρες, χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο ασθενής δεν αναπνέει από τη μύτη. Κατόπιν αφαιρούνται και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του φέροντας μόνο ένα μικρό ναρθηκάκι στη ράχη της μύτης, το οποίο και θα αφαιρεθεί μετά από 6-7 ημέρες.
 
Μετεγχειρητικά ο ασθενής επιστρέφει γρήγορα στη δουλειά του.
 
Οι σύγχρονες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της επέμβασης και ο σεβασμός των ιστών από τον έμπειρο ρινοχειρουργό, έχουν ως αποτέλεσμα τα οιδήματα και οι μώλωπες πέριξ της μύτης να είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα. Σε 6-7 ημέρες, οπότε και αφαιρείται ο εξωτερικός νάρθηκας της μύτης, ο ασθενής μπορεί χωρίς προβλήματα να επιστρέψει στην εργασία του και στις υπόλοιπες δραστηριότητές του. 
 
Το αποτέλεσμα της επέμβασης θα είναι ορατό σε λίγες εβδομάδες
 
Με τις νέες τεχνικές που εφαρμόζονται, οι μώλωπες και τα οιδήματα είναι ελάχιστα. Μετά την αφαίρεση του εξωτερικού νάρθηκα το αποτέλεσμα είναι ορατό και μόνο μικρά οιδήματα υπάρχουν. Καθώς αυτά υποχωρούν -σε διάστημα λίγων εβδομάδων– το σχήμα της μύτης βελτιώνεται ακόμα περισσότερο και το οριστικό αποτέλεσμα είναι πλέον εμφανές. 
 
 
Μία επέμβαση λειτουργικής ρινοπλαστικής θεωρείται πως είναι επιτυχημένη όταν: 
 
α) Η μύτη είναι λειτουργική, δηλαδή ο ασθενής αναπνέει σωστά, μυρίζει καλά και κοιμάται ήρεμα 
β) Το αισθητικό αποτέλεσμα ικανοποιεί τον ασθενή και το γιατρό και να «δένει» αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και τις αισθητικές γραμμές του προσώπου. 
γ) Οι αισθητικές παρεμβάσεις και η βελτίωση των χαρακτηριστικών της ρινός να είναι τέτοια, ώστε ο συνομιλητής να διαπιστώνει μια ευχάριστη αλλαγή στο πρόσωπο, ένα πρόσωπο πιο δροσερό, πιο νεανικό, πιο ανανεωμένο, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εντοπίσει τον υπεύθυνο παράγοντα γι’ αυτή την αλλαγή. Στόχος της ρινοπλαστικής είναι η δημιουργία μιας «φυσικής» εικόνας, που κολακεύει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και δένει αρμονικά με αυτά.
 
Στις δεκαετίες 1950-1960 όλες σχεδόν οι επεμβάσεις ρινός κατέληγαν σε μικρή ανασηκωμένη μύτη καθώς οι χειρουργοί υπέκυπταν στις προτροπές των ασθενών τους και εφάρμοζαν μια στερεότυπη τεχνική, πέφτοντας θύματα του μύθου της «γαλλικής μυτούλας». Σήμερα υπάρχει μια τελείως διαφορετική προσέγγιση στο θέμα «ιδανική μύτη». Ο σωστός χειρουργός οφείλει να ενημερώσει τον ασθενή πως συγκεκριμένα «καλούπια» ρινός δεν υπάρχουν, πως κάθε μύτη είναι διαφορετική, έχει τη δική της προσωπικότητα και χαρακτήρα, ακολουθώντας τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου. Σκοπός του είναι σε κάθε ρινοπλαστική να δημιουργεί τη μία και μοναδική μύτη που ταιριάζει στο συγκεκριμένο μοναδικό πρόσωπο. 
 
Μπορεί ο ασθενής να «διαλέξει» από το computer το σχήμα της μύτης που επιθυμεί;
 
Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για τη χρήση computer και τη βαρύτητα που θα πρέπει ο ασθενής να δίνει στις εικόνες που του παρουσιάζονται στον υπολογιστή. Οι εικόνες αυτές ακολουθούν ορισμένες γραμμές και στερεότυπα. Ωστόσο, ο ανθρώπινος οργανισμός και οι μηχανισμοί επούλωσης έχουν τη δική τους δυναμική. Ο έμπειρος ρινοχειρουργός γνωρίζοντας τη λειτουργία και τη δράση των μηχανισμών αυτών ξέρει πως θα επηρεάσουν μακροπρόθεσμα το σχήμα της μύτης και κάνει τις κατάλληλες παρεμβάσεις, ώστε να επιτύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα, παρεμβάσεις που δεν ακολουθούν τις γραμμές και τις γωνίες ενός υπολογιστή, καθώς η μύτη και εν γένει ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι ένας καμβάς ή μια οθόνη υπολογιστή, όπου χαράσσοντας ευθείες δημιουργούμε επίπλαστες εικόνες. Ο ασθενής πρέπει από τον υπολογιστή να παίρνει μια μόνο ιδέα για το πώς θα δείχνει η μύτη του μετεγχειρητικά. Η πιο αξιόπιστη τακτική είναι να βλέπει εικόνες άλλων χειρουργημένων ασθενών και αξιολογώντας τα αποτελέσματα να κρίνει την καλαισθησία και τις δεξιότητες του χειρουργού.
 
Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση κατά την οποία αντιμετωπίζονται οι δυσμορφίες της μύτης, όπως μεγάλος ύβος (η γνωστή «καμπούρα» της μύτης), πεσμένη ή πλατιά κορυφή, αποκλίνουσα μύτη, μεγάλα ή πλατιά ρουθούνια, ή και πιο σύνθετες δυσμορφίες που εμφανίζονται συνήθως μετά από προηγηθείσες επεμβάσεις ή ατυχήματα. 
Εκτός από την εξωτερική εμφάνιση, η λειτουργική ρινοπλαστική αντιμετωπίζει και τα προβλήματα λειτουργίας της ρινός αποκαθιστώντας τη σωστή αναπνοή. Η κακή αναπνοή έχει πολλές δυσάρεστες συνέπειες. Ιγμορίτιδες, πονοκεφάλους, ωτίτιδες, αμυγδαλίτιδες, ροχαλητό, υπνική άπνοια, πνευμονίες, είναι μερικές από αυτές. Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από λειτουργικά προβλήματα της ρινός που εκδηλώνονται τόσο κατά τον ύπνο όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας, στην άσκηση ή την έντονη προσπάθεια. Η αδυναμία συμμετοχής σε εκδηλώσεις ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και σε κατάθλιψη ή αντικοινωνική συμπεριφορά. 
 
Συχνά, τραυματισμοί στη μύτη κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία, στους οποίους δεν δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα αναπνοής κατά την ενήλικη ζωή. Μια στραβή μύτη, ένα σκολιωτικό (στραβό) διάφραγμα μπορούν να προκαλέσουν ρινική δυσχέρεια, την οποία ο ασθενής ενδεχομένως να μην αντιλαμβάνεται έως ότου διορθώσει τη μύτη του για λόγους αισθητικούς και αντιληφθεί το μέγεθος της απώλειας που προϋπήρχε. Η σωστή αναπνοή που επιτυγχάνεται με τη λειτουργική ρινοπλαστική, είναι μία ανάγκη και όχι πολυτέλεια.
 
Όλοι έχουν δικαίωμα στην υγεία και την ομορφιά. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ανδρών που απευθύνονται στο ρινοχειρουργό για βελτίωση της λειτουργίας και της αισθητικής εμφάνισης της μύτης ολοένα και αυξάνεται, ώστε πλέον η αντιστοιχία ανδρών – γυναικών που οδηγούνται στο χειρουργείο είναι 50-50. Η ηλικία έπαψε επίσης να παίζει δεσμευτικό ρόλο. Δεν είναι μόνο νέες κοπέλες που ζητούν να υποβληθούν σε λειτουργική ρινοπλαστική, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι, είτε για λειτουργικούς, είτε και για καθαρά αισθητικούς λόγους, αναζητούν τη χειρουργική παρέμβαση. Τέλος, η ρινοπλαστική απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και είναι προσιτή από τον οποιονδήποτε επιζητεί σωστή αναπνοή και όμορφη εμφάνιση. Δεν είναι μια επέμβαση πολυτέλειας μόνο για λίγους. Είναι μια επέμβαση με λογικό κόστος, της οποίας το αποτέλεσμα βελτιώνει την υγεία, το ηθικό και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.