"Μαμά μου σε ευχαριστώ!"

Πόσο καιρό θηλάζετε;

Θήλασα την πρώτη μου κόρη 2 χρόνια, είναι τώρα 2,5 χρονών, και η μικρή μου κόρη είναι 5 μηνών και τη θηλάζω από την πρώτη στιγμή της γέννησής της. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης μου συνέχιζα να θηλάζω και τη μεγάλη μου κόρη.

Είναι κάτι που σας δυσκόλεψε στο θηλασμό;

Οι πρώτες 40 ημέρες, μέχρι δηλαδή να εδραιωθεί ο θηλασμός, ήταν δύσκολα. Μόλις πέρασε αυτή η δύσκολη περίοδος, ο θηλασμός έγινε διευκόλυνση.

 Σας βοήθησαν στην Κλινική ΡΕΑ σχετικά με το θηλασμό; Ποια ήταν η πιο σωστή συμβουλή που πήρατε από τις μαίες;

Οι μαίες της Κλινικής με βοήθησαν πολύ. Μου έδειξαν πως γίνεται η σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος καθώς και σωστές αλλά και αναπαυτικές θέσεις θηλασμού ώστε να αποτρέψουν τυχόν δυσκολίες κατά την επιστροφή μας στο σπίτι. Πολύ χρήσιμη επίσης είναι η Ανοικτή Γραμμή Θηλασμού που διαθέτει η Κλινική. Χρειάστηκα εκτάκτως τις συμβουλές τους δύο φορές και με την καθοδήγησή τους μπόρεσα να ξεπεράσω τις δυσκολίες. Η πιο σωστή συμβολή που μου έδωσαν είναι να τοποθετώ σωστά το μωρό μου στο στήθος. 

 Ποιος είναι ο ρόλος του πατέρα στο θηλασμό;

Ο σύζυγος μου ήταν αρωγός και σύμμαχος στην προσπάθειά μου να θηλάσω. Με ενθάρρυνε τις στιγμές που ήμουν άυπνη και κουρασμένη και ήταν συνοδοιπόρος μου στο ταξίδι αυτό.

 Θεωρείτε ότι ο θηλασμός ενίσχυσε τη σχέση σας με το μωράκι σας;

Μέσω του θηλασμού δημιουργείται ένας ιδιαίτερος δεσμός μεταξύ της μαμάς και του μωρού της. Ενισχύεται η ασφάλεια που νιώθει το μωρό που την έχει τόσο πολύ ανάγκη. Κατάλαβα επίσης ότι κάθε φορά που έχω το μωρό μου αγκαλιά και το θηλάζω, ηρεμεί, νανουρίζεται και κοιμάται πολύ πιο εύκολα. Επίσης είναι μία ευκαιρία να έχουμε μία αποκλειστικά δική μας στιγμή. 

 Εργάζεστε; Πως συνδυάζετε θηλασμό και εργασία;

Επέστρεψα στην εργασία μου όταν η μικρή μου ήταν 4 μηνών. Πιστεύω λοιπόν ότι κάθε μαμά μπορεί να συνδυάσει εργασία και θηλασμό από τη στιγμή φυσικά που έχει γίνει η εδραίωσή του. Επιστρέφοντας από την εργασία μου θηλάζω την κόρη μου χωρίς χρονικούς περιορισμούς και κάνω άντληση ώστε να δημιουργώ τράπεζα γάλακτος. 

 Είναι κάτι που σας προβλημάτισε με το θηλασμό;

Προβληματίστηκα στην πρώτη μου κόρη σχετικά με τον αποθηλασμό καθώς ήμουν ήδη έγκυος στη μικρή μου και δεν ήξερα πως μπορώ να το διαχειριστώ. Τελικά ο αποθηλασμός δεν μας δυσκόλεψε καθόλου καθώς αποθήλασε πολύ εύκολα.

 Τι σημαίνει για εσάς θηλασμός;

Πέρα από τη θρεπτική δύναμη του θηλασμού και τα αντισώματα που περιέχονται στο Μητρικό Γάλα, ο θηλασμός δυναμώνει τη σχέση μεταξύ της μαμάς και του μωρού της.

 Τι θα συμβουλεύατε μία μέλλουσα μανούλα σχετικά με το θηλασμό;

Ο θηλασμός είναι κάτι εντελώς προσωπικό για κάθε μανούλα. Εγώ ωστόσο θα τη συμβούλευα να προσηλωθεί στο στόχο της που δεν είναι άλλος αυτή την περίοδο της ζωής της από το θηλασμό. Με αυτόν τον τρόπο θα προσφέρει στο παιδί της την καλύτερη τροφή μέσα από το σώμα και την ψυχή της.

 Τι άλλο θα θέλατε να προσθέσετε σχετικά με το θηλασμό;

Για εμένα θηλασμός δεν σημαίνει θηλασμός μόνο στο παιδί σου στην περίπτωση πάντα που υπάρχει η  δυνατότητα και η αντοχή να προσφέρει μία μαμά και σε άλλα μωράκια που έχουν ανάγκη. Στο πρώτο μου παιδί έκανα μία μεγάλη τράπεζα αποθήκευσης μητρικού γάλακτος που την προσέφερα δωρεάν σε πρόωρα και εγκαταλελειμμένα βρέφη. Εκ των υστέρων έμαθα ότι με το γάλα μου τράφηκαν 63 μωράκια, κάτι που με χαροποίησε ιδιαίτερα.

 "Μαμά μου σε ευχαριστώ!"