Μυοσκελετικά προβλήματα στην εποχή της τηλεργασίας

Γράφει ο Γεώργιος Ποθητάκης, Ορθοπαιδικός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ορθοπαιδικού Τμήματος Κλινικής ΡΕΑ

Τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας COVID-19 εκατομμύρια κόσμος έχει αναγκαστεί να προσαρμοστεί σε μία νέα πραγματικότητα. Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό, έχουν οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι. Αυτή η νέα πραγματικότητα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας καθώς περνάμε μεγάλες περιόδους καθιστικής εργασίας με έλλειψη σωματικής άσκησης και ακαθόριστα ωράρια εργασίας. Αυτοί είναι ορισμένοι από τους κινδύνους που συνδέονται με την τηλεργασία και μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην μυοσκελετική υγεία των εργαζομένων.


Με την τηλεργασία το σπίτι του καθενός έχει μετατραπεί σε χώρο εργασίας χωρίς όμως πολλές φορές να διατίθεται το κατάλληλο εργονομικό περιβάλλον για να εργαστεί με ασφάλεια χωρίς να επιβαρύνει το σώμα του. Γι' αυτό πλέον είναι πολύ συχνά τα μυοσκελετικά προβλήματα στους περισσότερους εργαζόμενους που δουλεύουν με τηλεργασία, με κύρια εστίαση σε προβλήματα που σχετίζονται με τον αυχένα, τη μέση και τα χέρια.


Αυτού του είδους τα προβλήματα οφείλονται κυρίως στη λανθασμένη στάση του σώματος και στην πολύωρη καθιστική θέση.

Συγκεκριμένα:

Οι πόνοι στον αυχένα σχετίζονται με την λανθασμένη τοποθέτηση της οθόνης, το δυσανάλογο μέγεθός της σε σχέση με το γραφείο, αλλά και με το ύψος του γραφείου σε σχέση με την καρέκλα.
Οι πόνοι στα χέρια που συχνά παρουσιάζονται με τενοντίτιδες οφείλονται κυρίως στην πολύωρη χρήση του πληκτρολογίου αλλά και σε αυτή την περίπτωση στη δυσαναλογία ύψους καρέκλας και γραφείου.

Τέλος οι πόνοι στη μέση οφείλονται στην μη ανατομική χρήση καρέκλας, στο αυξημένο σωματικό βάρος, στην έλλειψη άσκησης και στην πολύωρη καθιστική θέση.

Τα πιο συχνά συμπτώματα στα αυχενικά προβλήματα αφορούν κυρίως τοπικό πόνο ο οποίος ενδέχεται να αντανακλά στους ώμους, στα άνω άκρα και μπορεί να συνδυάζεται με ζάλη και πονοκέφαλο. Οι τενοντίτιδες στα χέρια προκαλούν πόνο κατά την κίνηση ή την πίεση ακόμα και σε απλή επαφή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και οίδημα (πρήξιμο). Ο πόνος αυτός συνήθως επιδεινώνεται με την κίνηση, αλλά μπορεί επίσης να συνεχίζεται ακόμα και σε περιόδους ανάπαυσης. Οι πόνοι στη μέση συχνά είναι τοπικοί και άλλες φορές αντανακλούν στα κάτω άκρα.


Για τους ανωτέρω πόνους συστήνεται οι εργαζόμενοι να ακολουθήσουν τις επόμενες συμβουλές για να αποφύγουν τέτοιου είδους προβλήματα ή να αποσυμφορήσουν τα συμπτώματα από τυχόν υπάρχοντα μυοσκελετικά ζητήματα:


• Κάντε συχνά διαλλείματα 5 – 10 λεπτών προγραμματισμένα ανά μία ώρα. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να σηκώνεται από την καρέκλα και να αλλάζει στάση σώματος ώστε να μην καταπονεί κατά πολύ το σώμα του.


• Τοποθετήστε ανατομικά την οθόνη σας. Να τοποθετείται δηλαδή μπροστά από το κεφάλι, ώστε να μην χρειάζεται να σκύβετε ή να κάνετε υπερέκταση του κεφαλιού.


• Κρατήστε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι κοντά στο σώμα σας και διατηρήσετε τους αγκώνες σε γωνία 90 μοιρών.


• Χρησιμοποιείστε ανατομική καρέκλα


• Κάντε συχνή άσκηση (κοιλιακούς και ραχιαίους για την ενδυνάμωση της μέσης) και κυρίως περπάτημα.


• Ελέγξτε το σωματικό σας βάρος


Αν οι ενοχλήσεις δεν υποχωρούν συντηρητικά με ξεκούραση ή παραμένουν και κατά τη διάρκεια του ύπνου τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας για περαιτέρω αντιμετώπιση.