"Ο κόσμος μου είσαι εσύ!"

Η Ναταλί συνδυάζει εργασία και θηλασμό από τον 6ο μήνα μετά τη γέννηση του μωρού της και μας μιλάει για το πολύ δυνατό ένστικτο που πιστεύει πως έχουν όλες οι μανούλες!

Πόσο καιρό θηλάζετε;

Ο γιος μου είναι σχεδόν ενός έτους και τον θηλάζω από την πρώτη στιγμή αποκλειστικά.

Είναι κάτι που σας δυσκόλεψε στο θηλασμό;

Από την αρχή αντιμετώπισα αρκετές δυσκολίες. Λόγω αυξημένης ροής είχα αρκετές μαστίτιδες και πονούσα αρκετά. Οι δυσκολίες κράτησαν μέχρι τον 5ο μήνα του μωρού μου.

 Σας βοήθησαν στην Κλινική ΡΕΑ σχετικά με το θηλασμό; Ποια ήταν η πιο σωστή συμβουλή που πήρατε από τις μαίες;

Με βοήθησαν πάρα πολύ. Αρχικά βρήκα πολύ χρήσιμα τα Σεμινάρια Μητρικής Τέχνης, που τα είχα παρακολουθήσει πριν γεννήσω. Στη συνέχεια με βοήθησαν πολύ οι Υπεύθυνες μαίες θηλασμού τόσο κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο Μαιευτήριο όσο και με την επιστροφή στο σπίτι.

Η πιο σωστή συμβουλή που πήρα είναι να τοποθετώ σωστά το μωρό στο στήθος και να κάνω συχνές εναλλαγές στις στάσεις θηλασμού.

 Ποιος είναι ο ρόλος του πατέρα στο θηλασμό;

Πολύ υποστηρικτικός και βοηθητικός. Μας βοηθούσε επίσης πολύ με την αποστείρωση όταν για ένα διάστημα χρειάστηκε να κάνω αντλήσεις με θήλαστρο.

 Θεωρείτε ότι ο θηλασμός ενίσχυσε τη σχέση σας με το μωράκι σας;

Πάρα πολύ! Μέσω του θηλασμού δημιουργήθηκε ένα πολύ ισχυρό δέσιμο μεταξύ μας. Προσπαθήσαμε πολύ για να τα καταφέρουμε, μέσα από τις δυσκολίες έμαθε ο ένας τον άλλο… μάθαμε να συνεργαζόμαστε και τελικά μπορέσαμε να θηλάσουμε αποκλειστικά. Είμαι σίγουρη ότι ο μικρός μου εισέπραττε ότι θα έκανα τα πάντα για εκείνον.

 Εργάζεστε; Πως συνδυάζετε θηλασμό και εργασία;

Εργάζομαι από τον 6ο μήνα. Ευτυχώς δεν δυσκολευτήκαμε να προσαρμοστούμε καθώς είχαν μπει ήδη οι στερεές τροφές. Από τη στιγμή που μπήκαν οι τροφές τον θηλάζω πριν φύγω για τη δουλειά και το βράδυ.

 Είναι κάτι που σας προβλημάτισε με το θηλασμό;

Λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπιζα, προβληματίστηκα εάν τελικά θα έπρεπε να θηλάσω. Άκουσα πολλές και διαφορετικές απόψεις αλλά επέμεινα καθώς είχα αρκετό γάλα και ήλπιζα ότι θα περάσει ο πόνος. Ευτυχώς η επιμονή μου δικαιώθηκε και αφού ξεπέρασα τις δυσκολίες, ο θηλασμός ήταν εύκολος και ευχάριστος.  

 Τι σημαίνει για εσάς θηλασμός;

Ο θηλασμός είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει η μαμά στο μωρό της. Πέρα των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, προσφέρει ασφάλεια στο μωρό που τόσο πολύ την χρειάζεται… από τη στιγμή που το μωράκι βγαίνει από το προστατευμένο περιβάλλον της κοιλιάς, συνεχίζει να νιώθει προστασία και ασφάλεια.

 Τι θα συμβουλεύατε μία μέλλουσα μανούλα σχετικά με το θηλασμό;

Θα τη συμβούλευα να ακούσει το ένστικτό της… οι μαμάδες έχουν πολύ ισχυρό ένστικτο και ξέρουν τι είναι καλύτερο για το μωρό τους. Θα τη συμβούλευα επίσης να μην ακούει τους γύρω της και να μην παρασύρεται από διάφορες απόψεις… η μαμά ξέρει!!! 

 

"Ο κόσμος μου είσαι εσύ!"