"Πες μου πως μπορώ να βοηθήσω"

Η 4η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Kαρκίνο. Πολλοί άνθρωποι, είτε έχουν νοσήσει οι ίδιοι,  πρόσωπα από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, είτε όχι, αναρωτιούνται πως θα μπορούσαν να συμμετέχουν πρακτικά, να επηρεάσουν και να ευαισθητοποιήσουν άλλους ανθρώπους και να βοηθήσουν με κάποιο τρόπο τους συνανθρώπους μας που νοσούν.

 

Για να δώσουμε ψυχή και νόημα στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου…

Εφόσον θέλεις να συμμετέχεις ενεργά, τότε σίγουρα θα βρεις τον τρόπο, ώστε να κάνεις τη διαφορά στη ζωή κάποιου που μάχεται ενάντια στον καρκίνο.

Οι περισσότεροι έχουμε την πεποίθηση ότι οι νοσούντες δεν θέλουν να συζητούν για τη νόσο, δεν θέλουν να μιλήσουν για τους φόβους τους, δεν θέλουν να μοιραστούν το βάρος των αποφάσεών τους. Παρ’ όλ’ αυτά, τόσο οι κλινικοί ογκολόγοι όσο και οι ψυχολόγοι προτρέπουν τους συντρόφους των καρκινοπαθών να είναι παρόντες σε κάθε στάδιο, πρακτικά αλλά και συναισθηματικά, καθώς αυτό βοηθάει πολύ τους ασθενείς, ακόμη κι όταν σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να μην το επιθυμούν ή να μην το έχουν ανάγκη. Το να παίρνεις μια απόφαση σαν ομάδα, σαν ζευγάρι, σαν οικογένεια, είναι πιο ανακουφιστικό από το να το κάνεις μόνος σου. Άλλωστε όταν κάποιος στην οικογένειά μας νοσεί, αυτό έχει αντίκτυπο σε όλα τα μέλη που μοιράζονται οποιαδήποτε σχέση αγάπης με αυτό το άτομο.

 

Εάν δουλεύεις με καρκινοπαθείς…

 Εάν δουλεύεις με καρκινοπαθείς, είναι πιθανό κάποια στιγμή να σε λύγισε κι εσένα ο καρκίνος.

Να θεώρησες ότι δεν υπάρχει τρόπος να βοηθήσεις περισσότερο από το να κάνεις μια καλή διάγνωση, να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου μέσα στη χειρουργική αίθουσα, να δώσεις τον καλύτερο δυνατό σχηματισμό χημειοθεραπειών για τον ασθενή σου. Ναι, όλα αυτά βοηθούν και είναι πολύ σημαντικά, όπως επίσης, είναι πολύ σημαντικό να παρέχουμε στους ασθενείς μας ψυχολογική υποστήριξη και ειλικρινή, ανθρώπινη φροντίδα. 

 

«Πες μου πως μπορώ να βοηθήσω»

Αυτό είναι μια καλή αρχή για να ξεκινήσεις τη συζήτηση με τον φίλο σου, τον συνάδελφό σου, τον ασθενή σου που νοσεί.

Τα άτομα που νοσούν από καρκίνο, ειδικά στην αρχή της διάγνωσης μπορεί να κλείνονται περισσότερο στον εαυτό τους, να περνούν μια εσωτερική «κρίση». Η βοήθεια που θα τους παρέχεις δεν χρειάζεται να σχετίζεται με την ασθένεια, μπορείς όμως να κάνεις την ημέρα τους ευκολότερη. Την ημέρα που η φίλη σου θα κάνει χημειοθεραπεία, ίσως αναλάβεις να πας τα παιδιά της σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα, ή μαγειρέψεις για την οικογένειά της, για παράδειγμα. 

 

Μια δική σου ομάδα υποστήριξης

Μπορείς να δημιουργήσεις μια δική σου ομάδα υποστήριξης που θα είναι εκεί για να διευκολύνει τον άνθρωπό σου.

Δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τη μεταφορά του στον θεράποντα ιατρό ή στο κέντρο που λαμβάνει θεραπεία, δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τα έξοδα της υγείας του και του σπιτιού… Οι πιο κοντινοί του άνθρωποι μπορούν να μοιραστούν τις ευθύνες και να δημιουργήσουν ένα κανάλι επικοινωνίας μέσα από το οποίο θα οργανώνονται.

 

Όταν μάθεις πως κάποιος νοσεί…

Μπορεί τελικά αυτός που νοσεί να μην είναι οικογένεια ή πολύ στενός σου φίλος.

Ακόμη και η λέξη «καρκίνος» φοβίζει και μπλοκάρει την επικοινωνία μας όταν μάθουμε πως κάποιος που γνωρίζουμε νοσεί. Με το να «μην ενοχλήσουμε», να «τον αφήσουμε στην ησυχία του» δεν βοηθάμε, αντίθετα, απομονώνουμε κοινωνικά τον άνθρωπο αυτό. Εκείνος έχει καρκίνο κι εσύ έχεις ένα άλλο πρόβλημα που μοιάζει ασήμαντο μπροστά στην απειλή του καρκίνου. Σου φαίνεται ανούσιο να φορτώσεις με τα ασήμαντα προβλήματά σου έναν καρκινοπαθή; Όμως εκείνος έχει ανάγκη από την κανονικότητα, η οποία περιλαμβάνει ασήμαντα, μικρά καθημερινά προβλήματα – φυσικά και τα καλά νέα και τις χαρές. Χάλασε το πλυντήριο των πιάτων; Γνώρισες μια ενδιαφέρουσα κοπέλα; Ξεκίνησες δίαιτα; Μοιράσου τα νέα σου, κανένας δεν θέλει όλα να περιστρέφονται γύρω από τον καρκίνο, σίγουρα ούτε οι ασθενείς!

 

Είσαι survivor, έχεις κάτι να πεις!

Εάν έχεις ξεπεράσει τον καρκίνο είσαι το ιδανικό άτομο να γίνει σύμβουλος ψυχικής υγείας σε άτομα που διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Ενημερώσου πως μπορεί να γίνει αυτό, υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια για αυτό.

 

Άλλοι τρόποι για να βοηθήσεις…

Πρώτα πρέπει να πιστέψεις ότι μπορείς να βοηθήσεις.

Αναρτώντας στα κοινωνικά σου δίκτυα σωστή και χρήσιμη πληροφόρηση, για τη σημασία της πρόληψης, της ιατρικής απεικόνισης, της πρώιμης διάγνωσης. Επηρεάζοντας τον κύκλο σου σε αυτή την κατεύθυνση… Μιλώντας και εξηγώντας στα παιδιά σου. Μπορείς να χρηματοδοτήσεις προγράμματα που υποστηρίζουν τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους, ή απλά να προσεγγίσεις σήμερα κιόλας κάποιον που γνωρίζεις ότι νοσεί, ξεκινώντας τη συζήτηση με «πες μου πως μπορώ να βοηθήσω» και θα σου δείξει εκείνος τον τρόπο…

 

Η ομάδα της Ογκολογικής Μονάδας ΡΕΑ

 

Η ΡΕΑ δημιούργησε την Ογκολογική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας στην οποία με αφοσίωση φροντίζουμε ογκολογικούς ασθενείς με διακριτικότητα και ασφάλεια. Περισσότερα δείτε στο ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΡΕΑ