Αιμορροΐδες στην εγκυμοσύνη: Οριστικό τέλος με θεραπεία laser

Γράφει ο Γεώργιος Ηλίας, MD, MSc, PhD, Γενικός Χειρουργός – Λαπαροσκόπος, Συνεργάτης Κλινικής ΡΕΑ

Αποτελεί θέμα «ταμπού» και δύσκολα μιλά κανείς γι 'αυτήν, όμως η αιμορροϊδοπάθεια αποτελεί μέρος της ζωής πολλών ανθρώπων, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνήθως, αντιμετωπίζεται με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής της εγκύου. Όμως, για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις υπάρχει πλέον η δυνατότητα απαλλαγής από το πρόβλημα άμεσα, ανώδυνα κι οριστικά, με τις νέες θεραπείες laser.

Οι αιμορροΐδες αναπτύσσονται κατά την εγκυμοσύνη, όταν οι φλέβες μέσα και γύρω από τον πρωκτό πρήζονται λόγω της πίεσης που ασκεί η μήτρα, καθώς αυτή διογκώνεται.

Συνήθως προκαλεί φαγούρα, κάψιμο και πόνο. Ενίοτε, τα επώδυνα συμπτώματα εξαφανίζονται από μόνα τους, όμως συχνά επανέρχονται μετά από μικρό χρονικό διάστημα. Το σημάδι που οδηγεί τους περισσότερους πάσχοντες στον ιατρό, ωστόσο, είναι η αιμορραγία.

Οι αιμορροΐδες αναπτύσσονται συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά στο πρώτο και το τρίτο τρίμηνο, καθώς και κατά τον τοκετό ή και μετά από αυτόν, ως συνέπεια των εντόνων πιέσεων που ασκούνται κατά τη διάρκεια του τελευταίου.

 

Πρώτη Γραμμή Αντιμετώπισης

Η πρώτη γραμμή άμυνας μιας εγκύου γυναίκας απέναντι στις αιμορροΐδες είναι ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής της, ώστε να μην πιέζεται η έδρα της, καθώς και στη διατροφή της.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να ανακουφίσετε και να αποτρέψετε τις αιμορροΐδες, όπως:

  • Αποφεύγετε να σηκώνετε βάρη.
  • Χρησιμοποιήστε απαλά μωρομάντηλα αντί για χαρτί υγείας, όταν χρησιμοποιείτε την τουαλέτα.
  • Προσπαθήστε να μετακινήστε συχνά και να μην καθίσετε για πολύ καιρό, ώστε να αποφύγετε επιπλέον πίεση στην έδρα σας.
  • Πίνετε πολύ νερό και τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα, η οποία εντείνει τις αιμορροΐδες.
  • Αποφύγετε το στρες ενώ έχετε κίνηση του εντέρου και μην κάθεστε στην τουαλέτα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Εκτελείτε ασκήσεις Kegel για την ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους.
  • Προτιμάτε να ξαπλώνετε στο πλάι για να μειώσετε την πίεση στην έδρα σας.

 

Ανώδυνη Χειρουργική Αντιμετώπιση

Σε περιπτώσεις όπου η αιμορροϊδοπάθεια της εγκύου είναι σοβαρή και κριθεί από τους ιατρούς της ότι χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης, η ιδανική επιλογή είναι η θεραπεία με χρήση ιατρικού laser, που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης υπάρχουν δυο επιμέρους τεχνικές χρήσης laser για τη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας:

 

Θεραπεία laser με HeLP

Η μέθοδος HeLP (Hemorhoid Laser Procedure) είναι μια επαναστατική ενδοσκοπική τεχνική, εντελώς ανώδυνη και αρκετά «απλή». Η επέμβαση διαρκεί μόλις 10-15 λεπτά και είναι απόλυτα ασφαλής. Δεν έχει μετεγχειρητικό πόνο και επιτρέπει την άμεση επάνοδο της εγκύου στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η μέθοδος HeLP επιλέγεται ως θεραπεία εκλογής για αιμορροΐδες δευτέρου βαθμού.

 

Θεραπεία laser με LHP

Για τις περιπτώσεις προχωρημένης αιμορροϊδοπάθειας (3ου – 4ου βαθμού), ενδείκνυται η θεραπεία LHP (Laser HaemorrhoidoPlasty). Πρόκειται για μια πρωτοποριακή, ελάχιστα επεμβατική τεχνική, η οποία προσφέρει μικροχειρουργική ακρίβεια και απόλυτη ασφάλεια. Συνήθως αποφεύγονται οι τομές και δεν αφαιρείται κανένας ιστός.

Ως θεραπεία, δε συνοδεύεται από ακράτεια ή άλλες επιπλοκές, π.χ. στενώσεις, που παρατηρούνται συχνά σε άλλες χειρουργικές μεθόδους. Η ανάρρωση είναι εξαιρετικά σύντομη κι ο μετεγχειρητικός πόνος ελάχιστος έως ανύπαρκτος.

 

Στην Κλινική ΡΕΑ εφαρμόζονται οι παραπάνω τεχνικές χρήσης laser, από το Κέντρο Laser Παθήσεων Πρωκτού & Κύστης Κόκκυγος. Τηλ. Ραντεβού: 210 9495864