ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Γράφει ο Αθανάσιος Σιαφάκας , MD, Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος, Επίσημος Εκπαιδευτής Σκληροθεραπείας σε Ελλάδα & Κύπρο, Συνεργάτης Κλινικής ΡΕΑ

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο οργανισμός προσαρμόζεται προκειμένου να υποστηρίξει τις αυξημένες απαιτήσεις της εγκύου αλλά και του εμβρύου που αναπτύσσεται. Αποτέλεσμα αυτών των προσαρμογών είναι και οι μεταβολές που παρατηρούνται στο γυναικείο σώμα. Από τις πιο συχνές αλλαγές που μπορεί να παρατηρηθούν είναι η εμφάνιση ευρυαγγειών στα πόδια, των γνωστών λεπτών κόκκινων και μπλε γραμμών.

Η ιδιαίτερα χαρακτηριστική εμφάνισή τους αποτελεί συχνά αντικείμενο της προσοχής κατά την εγκυμοσύνη για λόγους όπως είναι:

α) Ο φόβος της φλεβικής θρόμβωσης. Οι ευρυαγγείες από μόνες τους δεν αποτελούν παράγοντα θρόμβωσης. Επομένως, δεν αποτελούν απειλή ούτε για την μητέρα, ούτε για το έμβρυο αλλά ούτε για την εγκυμοσύνη.

β) Η σύνδεση τους με άλλα συμπτώματα που μπορεί να νιώθουν στα πόδια όπως κράμπες, βάρος, πόνος, τσιμπήματα, αίσθημα καψίματος. Οι ευρυαγγείες προκαλούν λίγα και πολύ ήπια τοπικά συμπτώματα, όπως αίσθημα καψίματος ή τσιμπήματος.  Σε περίπτωση πιο έντονων συμπτωμάτων, αυτά είναι συνήθως κάποιας άλλης αιτιολογίας και πρέπει να αναφέρονται στον Γυναικολόγο ώστε να δοθεί η αντίστοιχη προσοχή.

γ) Η αισθητική ενόχληση που προκαλούν και οδηγεί με την σειρά της σε δυσάρεστη διάθεση. Οι ευρυαγγείες αποτελούν βασικά αισθητικό πρόβλημα. Είναι συνηθισμένη η εμφάνιση καινούργιων ευρυαγγειών κατά την εγκυμοσύνη καθώς και η επιδείνωσή τους, αν υπήρχαν ήδη από πριν. Ο κανόνας είναι πως θα επιδεινωθούν περισσότερο όσο προχωρά η εγκυμοσύνη αλλά θα βελτιωθούν, ίσως και σε πολύ μεγάλο βαθμό, μετά τον τοκετό. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που περιμένουμε να περάσουν τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τον τοκετό για να αξιολογήσουμε τις ευρυαγγείες που έχουν απομείνει στα πόδια καθώς και το φλεβικό σύστημα γενικότερα. Η όποια απόφαση για αντιμετώπιση βασίζεται σε αυτήν την αξιολόγηση.

Η καλύτερη μέθοδος για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών, σύμφωνα και με τις τελευταίες Κατευθυντήριες Οδηγίες από τις επιστημονικές κοινότητες παγκοσμίως, είναι η σκληροθεραπεία. Κατά την σκληροθεραπεία γίνεται έγχυση ειδικού φαρμάκου με πολύ λεπτή βελόνη μέσα στα μικρά κόκκινα ή μπλε φλεβίδια, τα οποία κλείνουν και ο οργανισμός τα απορροφά. Καθώς ο οργανισμός απορροφά αυτά τα φλεβίδια, έτσι και αυτά «ξεθωριάζουν» από το δέρμα μέχρι να μην είναι ορατά. Είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες με δοκιμασμένα φάρμακα, οι πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών είναι εξαιρετικά σπάνιες, γι’ αυτό θεωρείται ιδιαίτερα ασφαλής και αποτελεσματική. Οι όποιες επιπλοκές είναι καθαρά αισθητικές και συνδέονται, στον μεγαλύτερο βαθμό, με την εκπαίδευση και την εμπειρία του Aγγειοχειρουργού που εφαρμόζει την μέθοδο.

Οι ευρυαγγείες άλλωστε είναι ιδιαίτερα συχνές αφού τις εμφανίζουν περισσότεροι από το 50% των ενηλικών και το ποσοστό αυξάνεται περισσότερο με την πάροδο της ηλικίας.

Η σημασία τους είναι κυρίως αισθητική καθώς μόνο ένα 10 -15% συνδέεται με πρόβλημα σε φλέβες που βρίσκονται βαθύτερα στα πόδια.

Η Κλινική ΡΕΑ πάντα πρωτοπόρος στην Iατρική Εκπαίδευση και στις εξελίξεις, αποτελεί Κέντρο Εκπαίδευσης για την σκληροθεραπεία, σε Ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων όπως Αγγειοχειρουργών, Πλαστικών και Γενικών Χειρουργών, Γενικών Ιατρών και Δερματολόγων.