Αντισυλληπτικά δισκία

Γράφει ο Εμμανουήλ Χειράκης, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Συνεργάτης της Κλινικής ΡΕΑ

Πολλές γυναίκες εκφράζουν μια προκατάληψη απέναντι στα αντισυλληπτικά δισκία, πιστεύοντας ότι προκαλούν θρομβώσεις ή αυξάνουν το βάρος, ή ακόμη κι ότι ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου. Η χρήση των αντισυλληπτικών στην Ελλάδα αγγίζει μόλις το 3,8%, πολύ χαμηλό ποσοστό σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Τι ισχύει τελικά για τα αντισυλληπτικά δισκία και τι όχι;

Αντισυλληπτική δράση & επιπρόσθετα οφέλη

Καταρχήν, για να είναι ιδανική μια αντισυλληπτική μέθοδος πρέπει να είναι αποτελεσματική, ασφαλής ,καλά ανεκτή και με ελάχιστες παρενέργειες. Ο συνδυασμός αντισυλληπτικών δισκίων και ανδρικού προφυλακτικού είναι η καλύτερη λύση για αντισύλληψη και ταυτόχρονα αποφυγή σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Πριν τη λήψη αντισυλληπτικών δισκίων, θα πρέπει να γίνεται στη γυναίκα ένας αρχικός έλεγχος μέτρησης της αρτηριακής πίεσης, να λαμβάνονται υπόψη το κάπνισμα , η γυναικεία κακοήθεια, η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση και να πραγματοποιείται ένας εργαστηριακός έλεγχος.

Εκτός από την αντισύλληψη και την προστασία από νοσήματα, τα αντισυλληπτικά δισκία φαίνεται να προσφέρουν και άλλα οφέλη σε γυναίκες που παρουσιάζουν διαταραχές περιόδου, δυσμηνόρροια, πολυκυστικές ωοθήκες κ.ά.

  • Διαταραχές της έμμηνου ρύσεως

Σε νεαρές ηλικίες των 12 ετών και πάνω, κοπέλες που εμφανίζουν μονοφασικούς κύκλους και κατά συνέπεια έχουν μεγάλη απώλεια αίματος, τα αντισυλληπτικά δισκία συνιστώνται σε συνεχή δοσολογία, μαζί με σκευάσματα σιδήρου.

  • Δυσμηνόρροια

Κάποιες γυναίκες πονούν κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως και μάλιστα, μερικές γυναίκες πονούν τόσο πολύ ώστε να απέχουν από την εργασία τους. Τα αντισυλληπτικά δισκία φαίνεται να βοηθούν στη δυσμηνόρροια.

  • Ενδομητρίωση

Προτείνονται τα αντισυλληπτικά δισκία ως θεραπεία εναλλακτικά με τη χειρουργική επέμβαση

  • Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο

Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο παρουσιάζει φούσκωμα, πρήξιμο, δυσκοιλιότητα πριν την περίοδο. Αρκετές γυναίκες θα δουν βελτίωση των συμπτωμάτων λαμβάνοντας αντισυλληπτικά δισκία.

  • Υπερανδρογοναιμία

Τα αντισυλληπτικά δισκία που περιέχουν οξεική κυπροτερόνη έχει αποδεχθεί ότι έχουν ευεργετικά αποτελέσματα σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, οι οποίες παρουσιάζουν ακμή, έντονη τριχοφυία και λιπαρότητα.

  • Κύστεις Ωοθηκών

Τα αντισυλληπτικά δισκία μειώνουν την εμφάνιση των λειτουργικών κύστεων των ωοθηκών μέσω της ανωοθυλακιορρηξίας που προκαλούν.

 

Πότε επιτρέπεται και πότε όχι η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων;

ΚΑΠΝΙΣΜΑ: Γυναίκες που καπνίζουν και είναι κάτω των 35 ετών μπορούν να λαμβάνουνν αντισυλληπτικά, καθώς φαίνεται πως οι ευεργετικές ιδιότητές τους είναι περισσότερες από τη βλάβη που προκαλεί το κάπνισμα.

Όμως, γυναίκες άνω των 35 ετών που καπνίζουν περισσότερα από 15 τσιγάρα ημερησίως απαγορεύεται να παίρνουν αντισυλληπτικά δισκία, αφού φαίνεται να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, για φλεβική θρομβοεμβολικη νόσο και για έμφραγμα του μυοκαρδίου

Σε γυναίκες άνω από 35 ετών που καπνίζουν λιγότερα από 15 τσιγάρα, κανονικά απαγορεύεται η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων, εκτός εάν το όφελος υπερτερεί των αρνητικών συνεπειών.

ΥΠΕΡΤΑΣΗ: Όσες γυναίκες έχουν υπέρταση, δηλαδή πάνω από 160 συστολική και 100 διαστολική, δεν πρέπει να λαμβάνουν αντισυλληπτικά δισκία.

ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ: Οι γυναίκες που υποφέρουν από ημικρανίες με αυύρα απαγορεύεται η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων.

ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ: Τα αντισυλληπτικά δισκία δημιουργούν κατακράτηση υγρών, άλλα αυτή η αύξηση του βάρους δεν είναι στατιστικά σημαντική ώστε να θεωρούμε ότι τα αντισυλληπτικά δισκία προκαλούν παχυσαρκία.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ: Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού δεν αποτελεί αντένδειξη λήψης αντισυλληπτικών δισκίων και οι καλοήθεις παθήσεις του μαστού φαίνεται ότι ωφελούνται από τη λήψη τους.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΩΟΘΗΚΩΝ: Τα αντισυλληπτικά δισκία παρουσιάζουν προστατευτική δράση στον καρκίνο των ωοθηκών, ενώ δεν έχει σημασία σε ποια ηλικία θα ξεκινήσει η γυναίκα να τα λαμβάνει και για πόσο διάστημα. Όσο μεγαλύτερη η διάρκεια λήψης των αντισυλληπτικών, τόσο μεγαλύτερη και η προστασία που παρέχουν!

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ: Σύμφωνα με έρευνες, η προστασία από τον καρκίνο του ενδομητρίου είναι έως και 80% περισσότερη σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά δισκία, σε σχέση με εκείνες που δεν λαμβάνουν αντισύλληψη.

ΦΛΕΒΙΚΗ ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗ ΝΟΣΟΣ: Ο κίνδυνος για φλεβικά θρομβοεμβολικα επεισόδια από τη χρήση των αντισυλληπτικών δισκίων έχει συσχετισθεί με τη παρουσία του οιστρογόνου. Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός ειδικά τους τρεις πρώτους μήνες και γι’ αυτό χρειάζεται αιματολογικός και κλινικός έλεγχος, έτσι ώστε να μην λάβουν αντισύλληψη με δισκία όσες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο - ειδικά για εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση.

Πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τη λήψη αντισυλληπτικού μόνο με προγεσταγόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες γυναικών:

Α) Καπνίστριες άνω των 35 ετών

Β) Παχύσαρκες

Γ) Με ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης

Δ) Γυναίκες που υποφέρουν από ημικρανίες

Ε) Υπερτασικές

Κλείνοντας να πούμε ότι είναι λάθος αντίληψη ότι τα αντισυλληπτικά πρέπει να διακόπτονται για λίγους μήνες για να ξεκουράζεται ο οργανισμός.