Καρκίνος Μαστού: Νέες εξελίξεις υπόσχονται την Ίαση!

Γράφει η Βάνια Σταφυλά, Χειρουργός Μαστού, Συνεργάτης Κλινικής ΡΕΑ

Τις τελευταίες ημέρες είχαμε σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Το πρώτο καλό νέο ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής εταιρίας κλινικής ογκολογίας ASCO 2018 και αφορά τη θεραπεία για τον πρώιμο καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο δηλαδή που έχουμε ανιχνεύσει νωρίς.

Στην καθημερινή μας πράξη μέχρι τώρα, φαίνεται ότι χορηγούσαμε χημειοθεραπεία σε πολύ περισσότερες γυναίκες από ό,τι έπρεπε. Η μεγάλη μελέτη TAILORx έδειξε ότι, οι ασθενείς που πραγματικά ωφελούνται από τη χημειοθεραπεία είναι πολύ λιγότερες από ότι πιστεύαμε. Έτσι από εδώ και πέρα, θα μπορούμε να διακρίνουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια εκείνες τις γυναίκες που πραγματικά έχουν ανάγκη τη χημειοθεραπεία κι εκείνες που μπορούν να αντιμετωπιστούν το ίδιο καλά με ορμονοθεραπεία μόνο μετά το χειρουργείο.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι λιγότερες ασθενείς θα υφίστανται την ταλαιπωρία της χημειοθεραπείας, που ως γνωστόν αποτελεί και το δυσκολότερο κομμάτι της θεραπείας του καρκίνου του μαστού, από πλευράς παρενεργειών.

Το δεύτερο καλό νέο, αφορά μια ομάδα ασθενών, οι οποίες νοσούν από μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Σε αυτές τις ο καρκίνος που ξεκίνησε από το μαστό έχει ήδη εξαπλωθεί και σε άλλα όργανα του σώματος, έχει δώσει δηλαδή μεταστάσεις.

 Ως τώρα η πρόγνωση για τη ζωή των γυναικών αυτών ήταν πολύ άσχημη. Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι είναι γεγονός η ίαση μιας τέτοιας ασθενούς, στην οποία χορηγήθηκα κύτταρα από το δικό της ανοσοποιητικό σύστημα που κατάφεραν να «σκοτώσουν» τα καρκινικά κύτταρα που σχημάτιζαν μεταστάσεις σε διάφορα όργανα του σώματός της. Η γυναίκα αυτή, που πριν δύο χρόνια οι ιατροί είχαν δώσει 3 μήνες ζωής, μετά την ειδική αυτή θεραπεία, είναι υγιής και χωρίς ίχνος καρκίνου. Η ανοσοθεραπεία απαιτεί την παρασκευή ενός «προσωπικού» φαρμάκου, που είναι μοναδικό για την κάθε ασθενή και πραγματοποιείται στα πλαίσια έρευνας.

Θα περάσει αρκετός καιρός ώσπου οι ειδικές αυτές θεραπείες να μπορούν να χορηγηθούν ευρέως. Ο δρόμος όμως για την ίαση στον καρκίνο του μαστού φαίνεται ότι έχει ανοίξει!