Mommy Makeover

Γράφει ο Χρήστος Κ. Μεγαπάνος MD, Πλαστικός Χειρουργός, Συνεργάτης Κλινικής ΡΕΑ

 

Είναι γεγονός πως η γέννηση ενός παιδιού είναι το σημαντικότερο γεγονός στη ζωή μίας γυναίκας, όμως αυτό δεν σημαίνει πως επειδή έγινε «μητέρα» πρέπει να σταματήσει να είναι και να νιώθει «γυναίκα». Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός αφήνουν τα δικά τους σημάδια στο γυναικείο σώμα, το οποίο αλλάζει δραστικά μετά την έλευση του ενός ή των περισσότερων παιδιών. Σήμερα όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος το σώμα σου να βιώνει για πάντα την «προ παιδιού» και «μετά παιδί» εποχή του, αφού η σύγχρονη πλαστική χειρουργική και η αισθητική ιατρική έχουν τον τρόπο να επαναφέρουν το σώμα σου στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκυμοσύνη ή και σε ακόμη καλύτερη. Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος λέγεται Mommy Makeover και αποτελεί ένα συνδυασμό χειρουργικών και μη τεχνικών που στόχο έχει να αναστρέψει τα σημάδια που η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός άφησαν πίσω τους και να διορθώσουν όλα εκείνα που πιθανό να σας ενοχλούν.

 

Μία Απόλυτα Εξατομικευμένη Μέθοδος

Είναι γεγονός πως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, καθώς ο αριθμός των παιδιών, η ηλικία, ο τρόπος ζωής πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κύηση, η ίδια η πορεία της εγκυμοσύνης, τα κιλά που θα προστεθούν, η κληρονομικότητα και τα γονίδια, η ποιότητα του δέρματος, η φροντίδα του δέρματος, το μέγεθος του στήθους, ο χρόνος του θηλασμού, οι ορμονικές αλλαγές και αμέτρητοι ακόμη παράγοντες συμβάλλουν στην τελική διαμόρφωση της εικόνας του σώματος μετά το πέρας της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Έτσι αφενός κάθε γυναίκα δεν θα παρουσιάσει τα ίδια θέματα μετά την απόκτηση των παιδιών της όσον αφορά στο σώμα της και αφετέρου όλες οι γυναίκες δεν ενοχλούνται το ίδιο από τα θέματα αυτά. Έτσι, με βάση καθαρά το τι ενοχλεί εσένα στο «μετά παιδί» σώμα σου και με γνώμονα το συνδυασμό συνεπειών που διαπιστώνεις σε αυτό, ο πλαστικός χειρουργός θα σχεδιάσει το δικό σου MommyMakeover, ώστε να επιτύχει το αποτέλεσμα που θέλεις και χρειάζεσαι για να αισθανθείς ξανά καλά με την εικόνα σου και να ξαναβρείς τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση. Ταυτόχρονα το γεγονός πως οι επεμβάσεις γίνονται συνδυαστικά και στον ίδιο χειρουργικό χρόνο μειώνει το συνολικό κόστος και συμπυκνώνει το χρόνο ανάρρωσης σε ένα διάστημα.

 

Ένα Παζλ Τεχνικών

Ως Mommy Makeover δεν νοείται μία επέμβαση ή ο ίδιος πάντα συνδυασμός επεμβάσεων και τεχνικών, αλλά το ιδανικό παζλ των μεθόδων εκείνων που θα φέρουν το ιδανικό αποτέλεσμα για τα προβλήματα της κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης ξεχωριστά. Γενικά οι τεχνικές που μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα Mommy Makeover είναι οι εξής:

Κοιλιοπλαστική & Mini Κοιλιοπλαστική

Πρόκειται για μία βασική επέμβαση του MommyMakeover, καθώς απομακρύνει το τοπικά συσσωρευμένο λίπος από την περιοχή και ταυτόχρονα αποτελεί τη μόνη λύση σε περιπτώσεις μεγάλης χαλάρωσης και πληθώρας ραγάδων στην κοιλιά. Στόχος είναι η κοιλιά να γίνει επίπεδη και σφριγηλή και να τονιστούν οι κοιλιακοί μυς. Πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και η προσπέλαση μπορεί να γίνει από την τομή της καισαρικής. Το δέρμα ανασηκώνεται, γίνεται λιποαναρρόφηση, πραγματοποιείται ευθυγράμμιση και σύγκλειση των κοιλιακών μυών, το δέρμα τεντώνει, αφαιρείται η περίσσεια, επανατοποθετείται ο ομφαλός στη νέα του θέση και η τομή κλείνει. Η Mini Κοιλιοπλαστική αποτελεί ουσιαστικά μία πιο lightεκδοχή της επέμβασης και απευθύνεται σε άτομα που το αισθητικό πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως από τον ομφαλό και κάτω.

 

Λιποαναρρόφηση - Λιπομεταφορά – Λιπογλυπτική

Η λιποαναρρόφηση είναι ο τρόπος για οριστική απομάκρυνση του τοπικά συσσωρευμένου λίπους όπου κι αν βρίσκεται (κοιλιά, γλουτοί, μηροί, γόνατα, μπράτσα, προγούλι, πλάτη, μέση κλπ).Σήμερα οι πιο δημοφιλείς τεχνικές λιποαναρρόφησης είναι αυτές που, χρησιμοποιώντας κάποια πηγή ενέργειας, ρευστοποιούν το λίπος πριν την αφαίρεσή του από το σώμα, όπως η καινοτόμος τεχνική Vaser. Το ρευστοποιημένο πλέον λίπος αφαιρείται σχεδόν ατραυματικά από το σώμα και η ανάρρωση είναι ταχύτατη. Εν συνεχεία το λίπος αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσθήκη όγκου εκεί όπου απαιτείται, όπως στους γλουτούς με τη γνωστή μέθοδο BBL, ώστε το σώμα να αποκτήσει ιδανικές πλέον αναλογίες (λιπομεταφορά και λιπογλυπτική).

 

Ανόρθωση Μαστού

Βασικότατο κομμάτι της τεχνικής Mommy Makeover, η ανόρθωση μαστού είναι το χειρουργείο επιλογής για ένα στητό, νεανικό και σφριγηλό στήθος. Μέσα από τομές που γίνονται γύρω από τη θηλή, κάθετα από τη θηλή προς τα κάτω και, σε κάποιες περιπτώσεις, και στην υπομάστια πτυχή, σχηματίζοντας ένα μικρό ανάποδο «Τ», το στήθος ανασχηματίζεται, ο γιατρός αφαιρεί την περίσσεια δέρματος, ανασηκώνει το μαστό και τη θηλή και τα επανατοποθετεί στη νέα τους θέση. Παράλληλα με την ανόρθωση, εάν κριθεί σκόπιμο, μπορεί να γίνει και τοποθέτηση ενθέματος στο μαστό (αυξητική), γιατί η αύξηση όγκου βοηθά στην επίτευξη ενός πιο νεανικού, σφριγηλού και στητού στήθους.

 

Αυξητική Μαστού

Καθώς είναι εξαιρετικά δημοφιλής, η επέμβαση αυτή διαρκώς εξελίσσεται ως προς τις τεχνικές της, προκειμένου να εξασφαλίζεται το καλύτερο και φυσικότερο αποτέλεσμα με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία. Η πιο διαδεδομένη αυτή τη στιγμή τεχνική λέγεται Dual Plane. Η τομή πραγματοποιείται στη φυσική πτυχή κάτω από το μαστό, δεν ξεπερνά τα 4 εκατοστά και άρα είναι ουσιαστικά αόρατη. Σε αυτήν την τεχνική το ένθεμα τοποθετείται σε δύο επίπεδα, εν μέρει κάτω από το μαζικό αδένα και εν μέρει κάτω από το μυ. Τα ενθέματα σιλικόνης νέας γενιάς προσφέρουν κορυφαία ασφάλεια και εγγύηση εφ’ όρου ζωής, ενώ με όλες τις σύγχρονες τεχνικές μπορούμε να δούμε το αποτέλεσμα ψηφιακά πάνω μας πριν το χειρουργείο.

 

Κρυολιπόλυση

Πρόκειται για μη επεμβατική λιπογλυπτική και στηρίζεται στην αρχή της βιολογικής καταστροφής των λιποκυττάρων, όταν αυτά εκτεθούν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οι μεμβράνες των λιποκυττάρων καταστρέφονται και το περιεχόμενό τους αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω του λεμφικού συστήματος. Έτσι μειώνεται σημαντικά το πάχος του υποδόριου λίπους, βελτιώνοντας το περίγραμμα του σώματος, χωρίς να προκαλείται καμία βλάβη στο δέρμα και τους παρακείμενους ιστούς. Η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί στην κοιλιά, στη μέση, τους γλουτούς και τους μηρούς. Σε κάποιες περιπτώσεις μία συνεδρία αρκεί, ενώ σε κάποιες άλλες μπορεί να χρειαστεί και μία δεύτερη. Η μέθοδος φέρει την έγκριση του FDA.

 

Laser για αντιμετώπιση ραγάδων- κηλίδων

Οι ραγάδες, οι κηλίδες και οι μελαγχρώσεις αποτελούν σημαντικά αισθητικά δερματικά προβλήματα. Τα laser κλασματικής τεχνολογίας, που εκπέμπουν την ακτίνα τους «σπασμένη» σε εκατοντάδες μικροδέσμες, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά. Οι μικροδέσμες εισχωρούν κάτω από το δέρμα και προκαλούν ελεγχόμενο τραυματισμό των εσωτερικών στιβάδων του δέρματος και κινητοποίηση των μηχανισμών επούλωσης με αποτέλεσμα την ανάπλαση και τη δημιουργία νέας και υγιούς επιδερμίδας χωρίς σημάδια. Οι λευκές ραγάδες σπάνια εξαφανίζονται εντελώς, όμως βελτιώνονται σημαντικά και το αποτέλεσμα μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω με αυτόλογη μεσοθεραπεία.

 

Βραχιονοπλαστική

Διορθώνει τη χαλάρωση και το κρέμασμα που παρατηρείται στην περιοχή από τον αγκώνα μέχρι τη μασχάλη. Η επέμβαση αυτή μπορεί να δώσει στα μπράτσα την επιθυμητή καλλίγραμμη και λεπτή εικόνα, αφαιρώντας το περιττό λίπος και την περίσσεια δέρματος, όμως αφήνει μία εκτεταμένη ουλή σε όλο το μήκος του εσωτερικού του μπράτσου. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει μία μικρή τομή στην βάση του μπράτσου και από εκεί να αφαιρεθεί μέρος του λίπους και να γίνει ελαφρά σύσφιξη. Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι το ίδιο ικανοποιητικό με της κλασσικής επέμβασης, όμως σημειώνεται σημαντική βελτίωση χωρίς την εκτεταμένη ουλή.