ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΕΡΕΟΤΑΚΤΙΚΗΣ ΒΙΟΨΙΑΣ ΜΑΣΤΟΥ (MAMMOTOME)

Τράπεζα Στερεοτακτικής Βιοψίας Μαστού (Mammotome) - Κλινική ΡΕΑ

Η Τράπεζα Στερεοτακτικής Βιοψίας με ενσωματωμένο σύστημα καθοδήγησης, βοηθάει τον ιατρό να κάνει μια πολύ ακριβή διάγνωση του καρκίνου του μαστού, αποφεύγοντας την αναγκαιότητα ενός κανονικού χειρουργείου. Μπορεί επιπλέον να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις καλοηθών μορφωμάτων μαστού, όπως είναι τα ινοαδενώματα.  

Οι σύγχρονες μέθοδοι εξέτασης του μαστού (ψηφιακή μαστογραφία και υπερηχογράφημα) βοηθούν στην έγκαιρη αναγνώριση πολύ μικρών βλαβών του μαστού. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα ολοκληρωμένης και απόλυτα επιτυχούς αντιμετώπισης, ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Αν αναγνωριστεί κάποια μικρή βλάβη, τότε πρέπει να γίνει βιοψία, για να διαπιστωθούν τα χαρακτηριστικά της και να καθοριστεί εάν χρειάζεται ή όχι περαιτέρω αντιμετώπιση. 

Η βιοψία απαιτεί λήψη ενός μικρού τεμαχίου ιστού από το συγκεκριμένο σημείο που εντοπίστηκε η βλάβη, για να εξεταστεί στο μικροσκόπιο και να γίνει ιστολογική ταυτοποίηση. Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει δυνατότητα αποφυγής της χειρουργικής βιοψίας, χάρη στη Στερεοτακτική Βιοψία Μαστού. Η βιοψία πραγματοποιείται με  τοπική αναισθησία, ενώ δεν απαιτούνται ράμματα. Τοποθετείται ένα αδιάβροχο επίθεμα για περίπου μια εβδομάδα, ενώ η ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές της ασχολίες.

Πως γίνεται η Στερεοτακτική Βιοψία;

Θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε στην Τράπεζα Στερεοτακτικής Βιοψίας. Ο μαστός σας θα τοποθετηθεί σε μια ειδική υποδοχή και θα συμπιεστεί ακριβώς όπως συμβαίνει κατά τη μαστογραφία. Με ακτινοσκόπηση, θα εντοπιστεί το σημείο στο οποίο πρέπει να γίνει η βιοψία και μάλιστα με ακρίβεια χιλιοστού.

Με τοπική αναισθησία γίνεται μια μικρή τομή 0,5 εκ. από την οποία η βελόνα θα φθάσει στο επιθυμητό σημείο και θα πάρει δείγμα ιστού για τη βιοψία. Στη συνέχεια, τοποθετείται ένα μικρό κλιπ στο σημείο όπου έγινε η βιοψία, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η θέση του στη μαστογραφία που θα ακολουθήσει. Το κλιπ αυτό είναι εξαιρετικά μικρό, μόλις διακριτό στο γυμνό μάτι, κατασκευασμένο από αδρανές υλικό και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Η μαστογραφία αυτή πραγματοποιείται για να επιβεβαιωθεί πως η λήψη της βιοψίας έγινε από το σωστό σημείο.

Η διάρκεια της βιοψίας είναι μόλις 60 δευτερόλεπτα, ωστόσο καθότι πρόκειται για πολύ λεπτομερή διαδικασία, η προετοιμασία μπορεί να διαρκέσει από μισή έως και μια ώρα.