10 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ

Γράφει η Ομάδα Παιδιάτρων της Κλινικής ΡΕΑ

 

Μετά το εξιτήριο από το μαιευτήριο ξεκινάει μια νέα, συναρπαστική ζωή, στο σπίτι! Ωστόσο, η επιστροφή στο σπίτι με ένα μωρό δημιουργεί πολλές απορίες στις νέες μητέρες. Η ομάδα των Παιδιάτρων της Κλινικής ΡΕΑ συγκέντρωσε τις πιο δημοφιλείς από αυτές και απαντάει:

  1. Εάν βλέπετε κάτι που σας ανησυχεί στο μωρό σας, μην διστάζετε να συμβουλεύεστε τον παιδίατρό σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες του χωρίς να επηρεάζεστε από πληροφορίες που μπορεί να λαμβάνετε από το οικείο ή μη περιβάλλον σας και από πληροφορίες στο διαδίκτυο
  2. Ενημερώστε τον παιδίατρό σας εάν παρατηρήσετε ότι το μωράκι σας έχει βήχα, πυρετό, βουλωμένη μύτη, γαστρεντερικές διαταραχές ή οτιδήποτε άλλο που τυχόν σας προβληματίζει
  3. Ανταποκριθείτε άμεσα στο κλάμα του μωρού σας, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσετε το λόγο που κλαίει. Ενδέχεται να πεινάει, να έχει λερωθεί, να κρυώνει ή να ζεσταίνεται, να πονά κάπου ή απλά να έχει ανάγκη την αγκαλιά σας
  4. Εντάξτε και τον μπαμπά στη ρουτίνα με το μωρό σας! Μπορεί να αναλάβει το καθημερινό μπάνιο του, την αλλαγή της πάνας καθώς και πολλές, πολλές αγκαλιές. Οι ευχάριστες στιγμές είναι όμορφο να μοιράζονται!
  5. Προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετά και εκμεταλλευτείτε τις ώρες που κοιμάται το μωρό σας, ώστε να ξεκουράζεστε και εσείς.
  6. Μην ντύνετε το μωρό σας πολύ ζεστά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι και μην το σκεπάζετε με πολλά. Εάν νιώθετε άνετα εσείς με τη θερμοκρασία του δωματίου, τότε είναι άνετα και για το μωρό. Εάν το μωρό ιδρώνει, τότε έχει πολλή ζέστη.
  7. Σταματήστε το κάπνισμα μέσα στο σπίτι, καθώς ο καπνός είναι επικίνδυνος για το ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα του μωρού σας.
  8. Κρατήστε το μωράκι σας αγκαλιά κρατώντας δερματική επαφή (skin to skin).
  9. Σε περίπτωση που νιώθετε συνεχή εκνευρισμό, εξάντληση, ευερεθιστότητα, άγχος ή απελπισία και τα συναισθήματα αυτά δεν υποχωρούν, με την πάροδο των ημερών, να θυμάστε ότι μπορεί να έχετε επιλόχεια κατάθλιψη. Πρόκειται για μια συναισθηματική διαταραχή που αφορά το 10 έως 20% των νέων μαμάδων και οφείλεται κυρίως στις διακυμάνσεις των ορμονών μετά την εγκυμοσύνη, αλλά και σε ψυχολογικούς λόγους. Ζητήστε βοήθεια από ειδικούς ψυχολόγους – ψυχιάτρους ώστε να ξεπεράσετε ανώδυνα οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει.
  10. Ακολουθήστε το ένστικτό σας στο πιο συναρπαστικό ταξίδι της ζωής σας, που κρύβει περιπέτειες, εμπειρίες, αγωνίες και ανεκτίμητες χαρές! Μην ξεχνάτε ότι για να είναι καλά το μωρό σας θα πρέπει να είσαστε καλά εσείς, φροντίστε τον εαυτό σας!