Ο ύπνος του μωρού σας

Γράφει η Ομάδα Παιδιάτρων της Κλινικής ΡΕΑ.

Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη του μωρού σας, κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής του, ωστόσο ο ύπνος του είναι αρκετά άστατος.

Κάτωθι θα βρείτε μερικές συμβουλές για ασφαλή και ποιοτικό ύπνο.

1. Τοποθετήστε το μωράκι σας ανάσκελα στο κρεβατάκι του. Εάν κατά τη διάρκεια του ύπνου του γυρίσει, γυρίστε το πάλι ανάσκελα. Όταν ξεκινήσει να μπορεί να αναποδογυρίζει μόνο του τότε τοποθετήστε το ανάσκελα αλλά σε περίπτωση που γυρίσει στο πλάι αφήστε το να κοιμηθεί σε αυτή τη θέση.

2. Για λόγους που πιθανόν σχετίζονται με το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου μην τοποθετείτε μαξιλάρι στο μωρό και φροντίστε το στρώμα του να είναι σκληρό και να έχει μία μικρή κάθετη κλίση ώστε να μην εμποδίζεται η αναπνοή του.

3. Μία από τις προτεραιότητες του νέου οργανισμού είναι να αναπτύξει κιρκάδιο ρυθμό, να ρυθμίσει δηλαδή τον κύκλο ύπνου - αφύπνισης σύμφωνα με τις αναλλαγές φωτός - σκοταδιού. Η ρύθμιση αυτή χρειάζεται αρκετό χρόνο μέχρι να σταθεροποιηθεί και γι’ αυτό τα νεογέννητα έχουν τόσο άστατο ωράριο ύπνου.

Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι το βιολογικό μας ρολόι, ο βιορυθμός μας. Συνδέεται άμεσα με το συντονισμό της έκκρισης ορμονών που ευθύνονται για την σωματική και νευροψυχική ανάπτυξη του οργανισμού. Για την ανάπτυξη του κιρκάδιου ρυθμού μάθετε το μωρό σας να διαχωρίζει την ημέρα από τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας φροντίστε να υπάρχει αρκετό φυσικό φως στο δωμάτιο που κοιμάται και επιτρέψτε κάποιους θορύβους. Τη νύχτα αποφεύγετε να έχετε πολλά φώτα ανοιχτά και προσπαθήστε να έχετε ένα ήσυχο περιβάλλον.

4. Για τους πρώτους μήνες, τοποθετήστε το κραβατάκι του μωρού σας στο ίδιο δωμάτιο με εσάς αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι.

 

Και μην ξεχνάτε ότι για οποιαδήποτε απορία ή παραπάνω πληροφόρηση να επικοινωνείτε πάντα με τον παιδίατρο που παρακολουθεί το μωράκι σας!