Βρεφικό μασάζ

Το βρεφικό μασάζ είναι ένας σπουδαίος τρόπος να εκφράσετε την αγάπη σας ,το σεβασμό και την τρυφερότητα προς το αγγελούδι σας. Ο ανθρωπολόγος Ashley Montagu έγραψε: «Τα ανθρώπινα πλάσματα δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς άγγιγμα…».

Έτσι, το βρεφικό μασάζ είναι η τέχνη της επικοινωνίας διαμέσου της επαφής των ματιών, του χαμόγελου και του αγγίγματος, μεταξύ εσάς και του μωρού σας!
Παρόλο που το βρεφικό μασάζ είναι μια τέχνη που υπάρχει εδώ και αιώνες και σε πάρα πολλές χώρες αποτελεί μέρος της κουλτούρας τους, η Vimala Mc Clure ήταν η πρώτη που κατάφερε να συνθέσει ένα επαγγελματικό πρόγραμμα. Δημιούργησε έναν οδηγό μασάζ με τεχνικές εμπνευσμένες από το ινδικό και σουηδικό μασάζ, καθώς και από τεχνικές της γιόγκα και της ρεφλεξολογίας. Μέσα από χρόνια ερευνών και προσωπικής εμπειρίας δημιουργήθηκε το 1992 ο παγκόσμιος αυτός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος αριθμεί μέλη σε πάνω από 30 χώρες αυτή τη στιγμή.(IAIM.Baby massage)

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΡΕΦΙΚΟ ΜΑΣΑΖ;


Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανό μας και έχει πρωταρχικό και σημαντικό ρόλο στην σύνδεση του ανθρώπου με τον κόσμο. Παρέχοντάς του αγκαλιά και χάδι το μωρό επιβιώνει. Προσφέροντάς του επιπλέον τον ρυθμικό παλμό και το χορό των αισθήσεων της μάλαξης αυτό θριαμβεύει! Το πιο δυνατό μασάζ το έχει ήδη δεχτεί το μωρό, μέσα από τη διαδικασία της γέννας, περνώντας από το πυελικό σωλήνα .Γι’ αυτό και μωράκια που έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή το χρειάζονται περισσότερο Το βρεφικό μασάζ δεν είναι παρά απαλές, ρυθμικές πιέσεις στο δεματάκι του μωρού σας. Με τις ήρεμες αυτές πιέσεις ενεργοποιείτε την παραγωγή ωκυτοκίνης-ορμόνη της αγάπης- σε σας αλλά και στο μωρό! Μέσα από τη ρουτίνα του μασάζ, το μωρό μαθαίνει να απολαμβάνει την υπέροχη άνεση και ασφάλεια, του να αγαπά και να αγαπιέται. Αποκτά επίγνωση του σώματός του, καθώς ο γονέας του δείχνει, πώς να χαλαρώνει ένα σφιχτό χέρι ή πώς να απελευθερώνει επώδυνα αέρια. Καθώς το μαλάσει, ο γονέας το κοιτάει στα μάτια, του τραγουδά, του μιλά καθησυχαστικά.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΒΡΕΦΙΚΟΥ ΜΑΣΑΖ

  • Η χαλάρωση που επιτυγχάνεται μέσω του μασάζ έχει ως αποτέλεσμα το μωρό μας να κοιμάται καλύτερα και περισσότερο. Κατά τη διάρκεια του μασάζ μειώνονται τα επίπεδα του στρες, καθώς παράγεται ωκυτοκίνη (oxytocin), μια ορμόνη με χαλαρωτική και παυσίπονη δράση.
  • Ανακουφίζει από αέρια και κολικούς, δυσκοιλιότητα και διάρροια, γαστρεντερικούς πόνους, μύξες, πόνους δοντιών, μυϊκή και συναισθηματική ένταση.
  • Το βρεφικό μασάζ βοηθάει να δημιουργηθεί μια μη λεκτική επικοινωνία μεταξύ του γονιού και του μωρού και ενισχύει την μεταξύ τους επαφή . Βοηθάει σημαντικά στην δημιουργία μιας πολύ ισχυρής και ποιοτικής σχέσης και με τους δυο γονείς. Το μωρό μας μαθαίνει τί σημαίνει σεβασμός, αγάπη και υγιές άγγιγμα.
  • Το βρεφικό μασάζ διεγείρει βασικά συστήματα του οργανισμού (κυκλοφορικό, ανοσοποιητικό, πεπτικό, ορμονικό, λεμφικό, αναπνευστικό, μυοσκελετικό) με αποτέλεσμα την ομαλότερη λειτουργία και ανάπτυξή τους.
  • Επιπλέον ενδυναμώνει και ισχυροποιεί την ικανότητα μάθησης και βοηθά στην επίγνωση του σώματος και του νου.


Μέσα από την διαδικασία του μασάζ ωφελούνται σημαντικά και οι γονείς. Αρχίζουν να κατανοούν καλύτερα τα μωρά τους, να διαβάζουν και να αναγνωρίζουν τα σινιάλα τους, αποκτούν αυτοπεποίθηση κι εμπιστοσύνη, και με τον τρόπο αυτό δημιουργούν έναν ισχυρό δεσμό με το μωρό τους. Με το μασάζ δίνεται η ευκαιρία και στον πατέρα να έχει μια πιο ουσιαστική και ποιοτική επαφή με το μωρό του από την γέννησή του.

 

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΒΡΕΦΙΚΟ ΜΑΣΑΖ;

Η καλύτερη ώρα για να κάνετε μασάζ στο μωρό σας είναι μεταξύ των γευμάτων ή μετά το βραδινό του μπάνιο όπου θα το ηρεμήσει από τους απογευματινούς κολικούς και από την ένταση της ημέρας

 

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΒΡΕΦΙΚΟ ΜΑΣΑΖ;


Λαδάκι για μασάζ κατά προτίμηση αμυγδαλέλαιο και μια κουβερτούλα.