ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ - ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΟ - ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολλαπλά. 

Η εγκυμοσύνη δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για να προσπαθήσετε να χάσετε βάρος ή να ξεκινήσετε μια εντατική άσκηση, αλλά αν δεν είστε σε οποιαδήποτε από τις κατηγορίες υψηλού κινδύνου, μπορείτε να ακολουθήσετε ένα ήπιο πρόγραμμα άσκησης. 

Σαν γενικό κανόνα να έχετε υπ’ όψιν σας ότι οι σωματικές αντοχές στη διάρκεια της κύησης  μειώνονται, επομένως να ακούτε τις επιταγές του σώματός σας και να αποφεύγετε τις υπερβολές.

Ξεκινήστε αργά και με σύνεση 

Εάν δεν κάνατε κάποια άσκηση πριν από την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να ξεκινήσετε να κάνετε άσκηση 15 έως 20 λεπτά κάθε φορά επί τρεις ημέρες την εβδομάδα - κατά προτίμηση να υπάρχει μια μέρα κενό. 

Είναι απαραίτητο να τρώτε σωστά και να πίνετε αρκετά υγρά. 

Φροντίζετε να μένετε δροσερές κατά τη διάρκεια της άσκησης. Φοράτε ένα καπέλο για τον ήλιο και άνετα ρούχα όταν ο καιρός είναι ζεστός. Να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό για να αναπληρώνετε την απώλεια υγρών.

 

Ασφαλείς ασκήσεις 

Εάν είστε έγκυος και δεν κάνατε πριν την εγκυμοσύνη σωματική άσκηση, εξετάστε το:

Περπάτημα: Είναι ασφαλής δραστηριότητα για εγκύους και βελτιώνει την καρδιαγγειακή σας λειτουργία. Είναι ο τέλειος τρόπος για να ξεκινήσετε αν δεν κάνατε κάποια άσκηση πριν από την εγκυμοσύνη.

Αερόμπικ: Αναζητήστε ασκήσεις που εφαρμόζονται στις έγκυες γυναίκες.

Κολύμβηση: Αυτή είναι μια καλή μορφή άσκησης για ολόκληρο το σώμα και τις αρθρώσεις σας.

Προγεννητική γιόγκα και stretching: Βοηθούν και τα δύο στη μείωση της έντασης και στη διατήρηση της ευελιξίας.

Δραστηριότητες που πρέπει να αποφύγετε:

Αθλήματα υψηλού κινδύνου, όπως οι καταδύσεις, ιππασία, χειμερινό και θαλάσσιο σκι πρέπει να αποφεύγονται

Ορισμένες μορφές άσκησης, όπως το ποδήλατο, θα πρέπει να τις ακολουθείτε αρκετά συγκρατημένα ή να τις μεταθέσετε μετά τη γέννηση του μωρού. Ειδικά η ποδηλασία κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο είναι επικίνδυνη, διότι η ισορροπία σας, δεν είναι είναι η συνήθης, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος πτώσης να είναι μεγάλος.

Παρόλο που  η  εγκυμοσύνη δεν είναι κατάλληλη περίοδος για να ξεκινήσετε να κάνετε τζόκινγκ, εάν κάνατε τακτικά πριν να μείνετε έγκυος μπορείτε να συνεχίσετε και τώρα με προσοχή. 

Μετά το πρώτο τρίμηνο, αποφύγετε sit-ups και άλλες ασκήσεις κατά τις οποίες έχετε την πλάτη σας ξαπλωμένη στο δάπεδο γιατί μπορεί να σας προκαλέσουν ζάλη και να μειώσουν τη ροή του αίματος στη μήτρα.