ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ

Καρδιολογικό Τμήμα - ΡΕΑ Μαιευτήριο

 Στην Κλινική ΡΕΑ  λειτουργεί  Καρδιολογικό Τμήμα, που εξυπηρετεί κυρίως σε θέματα προεγχειρητικού ελέγχου, αλλά και προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου και παρακολούθησης καρδιολογικών ασθενών.

Κάθε προγραμματισμένο ή έκτακτο χειρουργικό, γυναικολογικό ή μαιευτικό περιστατικό της Κλινικής ΡΕΑ περνάει από το τμήμα για πλήρη καρδιολογικό έλεγχο.

Διενεργούνται ηλεκτροκαρδιογράφημα, καρδιολογική εξέταση και λήψη ιστορικού του ασθενούς.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα για άμεση εκτέλεση triplex καρδιάς, stress echo, τοποθέτησης holter ρυθμού και holter πιέσεως.

Για τα παραπάνω, το τμήμα είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα μηχανήματα, όπως τον υπερηχοκαρδιογράφο TOSHIBA aplioMX και τη δοκιμασία κοπώσεως GE Cardiosoft V6.61.

Το Καρδιολογικό Τμήμα της ΡΕΑ συνεργάζεται με τα Κεντρικά Εργαστήρια της κλινικής, όπου ο ασθενής μπορεί να κάνει πλήρη εργαστηριακό έλεγχο, αλλά και με το Τμήμα Ιατρικών Απεικονίσεων στο οποίο διενεργείται Αξονική Στεφανιογραφία.

Stress Echo

Το Stress Echo αφορά υπερηχοκαρδιογραφία όπου ο καρδιολόγος παρακολουθεί την ανταπόκριση της καρδιάς, έχοντας χορηγήσει ενδοφλέβια, ειδικό φάρμακο (δοβουταμίνη). Στη συγκεκριμένη εξέταση ο ασθενής παραμένει ξαπλωμένος στο εξεταστικό κρεβάτι και επιπλέον, δεν εκτίθεται σε ακτινοβολία συγκριτικά με το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου. Το Stress Echo προσφέρει υψηλή διαγνωστική ακρίβεια, διαρκεί περίπου 30 λεπτά και είναι κατάλληλο για ασθενείς με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου ή ασθενείς με διαγνωσμένη στεφανιαία νόσο ή άλλα καρδιολογικά προβλήματα.

Holter ρυθμού

Σε περίπτωση αρρυθμιών, ο καρδιολόγος μπορεί να συστήσει το holter ρυθμού, το οποίο έχει δυνατότητα καταγραφής ηλεκτροκαρδιογραφήματος, στη διάρκεια των οποίων ο ασθενής φορά τη μικρή συσκευή με πέντε καλώδια συνδεδεμένα στο θώρακα, ενώ πραγματοποιεί κανονικά όλες τις καθημερινές του δραστηριότητες. Τα δεδομένα που θα συλλέξει μεταφέρονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπου γίνεται η ανάλυσή τους και ο καρδιολόγος, έχοντας πλήρη εικόνα της καρδιακής λειτουργίας του ασθενούς, μπορεί να καταλήξει σε έγκυο πόρισμα.

Holter πίεσης

Το Holter πίεσης είναι μια μικρή καταγραφική συσκευή, η οποία όμως συστήνεται από τον ιατρό σε περιπτώσεις διερεύνησης υπέρτασης, μεταβαλλόμενης αρτηριακής πίεσης, ορθοστατικής υπότασης. Πρόκειται για ένα μηχάνημα αυτόματης μέτρησης της αρτηριακής πίεσης που καταγράφει διακυμάνσεις της πίεσης σε διάρκεια 24ώρου. Το holter εφαρμόζεται συνήθως στη ζώνη του ασθενούς και διαθέτει ένα περιβραχιόνιο, όπως αυτό του πιεσόμετρου.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα πραγματοποιείται συνήθως σε περιπτώσεις όπου ο ιατρός υποπτεύεται την ύπαρξη κάποιας καρδιακής πάθησης με εμφανή ανάλογα συμπτώματα. Το ΗΚΓ είναι η εξέταση κατά την οποία μπορεί να διαγνωστεί ισχαιμία του μυοκαρδίου, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης τοποθετούνται ειδικά ηλεκτρόδια στο στήθος, στα χέρια και στα πόδια του ασθενούς, ο οποίος θα πρέπει να παραμείνει σε ακινησία.

Ώρες Λειτουργίας:
Καθημερινά:
08:00 - 14:00
Σάββατο:
08:00 - 14:00
(μόνο κατόπιν ραντεβού)
Τμήμα:
Καρδιολογικό Ιατρείο
Όροφος:
Επίπεδο -3 Κλινικής ΡΕΑ
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: