Πέτρα στη χολή – Χολοκυστίτιδα: Πως τις αντιμετωπίζουμε την εποχή του COVID-19

Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Ηλίας, MD, MSc, PhD, Γενικός Χειρουργός – Λαπαροσκόπος, Συνεργάτης Κλινικής ΡΕΑ

 

Ο σχηματισμός λίθων στη χολή (χολολιθίαση) και η βασική τους επιπλοκή, η χολοκυστίτιδα, είναι επικίνδυνες παθήσεις που δεν θα πρέπει να αναβάλλουμε την αντιμετώπισή τους. Γι’ αυτό, η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 και ο φόβος για πιθανή μετάδοσή του, δεν επιτρέπεται να αποτελέσει άλλοθι για ολιγωρία. Άλλωστε, οι σύγχρονες χειρουργικές πρακτικές περιορίζουν την παραμονή στο νοσοκομείο στο ελάχιστο και διασφαλίζουν την άμεση κι ασφαλή επιστροφή στο σπίτι!

Η επικινδυνότητα της χολοκυστίτιδας, καθώς και των άλλων δυνητικών επιπλοκών της χολολιθίασης, όπως η παγκρεατίτιδα και η χολιδοχολιθίαση, δεν αφήνουν χώρο για εφησυχασμό. Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, η διεθνής πρακτική αφορούσε στην άμεση, αντιμετώπιση της χολοκυστίτιδας, αλλά και της χολολιθίασης -έστω και προληπτικά- με χολοκυστεκτομή.

Η τελευταία είναι μια χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία αφαιρείται η χοληδόχος κύστη η οποία πλέον έχει επικρατήσει να γίνεται λαπαροσκοπικά.

Πώς όμως επηρέασε την αντιμετώπιση των δυο αυτών παθήσεων η πανδημία του κορωνοϊού, COVID-19, και η ανάγκη να περιοριστεί η εξάπλωσή του;

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό έδωσε πρόσφατα το Αμερικάνικο Κολλέγιο Χειρουργών, ένας από τους πλέον αξιοσέβαστους επιστημονικούς φορείς στον πλανήτη, το οποίο εξέδωσε ειδικές κατευθυντήριες γραμμές για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται σειρά χειρουργικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της χολολιθίασης και της χολοκυστίτιδας:

  • COVID-19 και Χολολιθίαση: Για τους ασθενείς με χολολιθίαση που έχουν συμπτώματα, το πρώτο μέλημα είναι η ανακούφιση από τον πόνο με συντηρητική αγωγή. Αν ο πόνος ανακουφιστεί, τότε υπάρχει περιθώριο για καθυστέρηση της χολοκυστεκτομής. Αντίθετα, αν τα συμπτώματα κορυφώνονται και ο πόνος δεν υποχωρεί με τη συντηρητική αγωγή, τότε η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι επιτακτική.
  • COVID-19 και Χολοκυστίτιδα: Οι υγιείς ασθενείς με οξεία χολοκυστίτιδα πρέπει ανεξαιρέτως να υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Η τεχνική αυτή, τονίζει το Αμερικανικό Κολλέγιο Χειρουργών, είναι ελάχιστα τραυματική και με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η μικρότερη δυνατή παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο. Αν οι ασθενείς δεν επιδέχονται χειρουργικής επέμβασης ή δεν υπάρχει διαθέσιμο χειρουργείο, τότε πρέπει να τους χορηγηθούν αντιβιοτικά. Αν αυτό δεν λειτουργήσει, τότε η μόνη επιλογή είναι η διαδερμική χολοκυστοστομία, μια επίσης ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αποσυμφόρησης της χοληδόχου κύστης.

Χολοκυστεκτομή

Η χολοκυστεκτομή αποτελεί μεν μια από πιο τις συνηθισμένες και κοινές χειρουργικές επεμβάσεις, που όμως έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας και απαιτεί εμπειρία και καλή γνώση της ανατομίας της περιοχής από το χειρουργό.

Στην κλασική λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, πραγματοποιούνται τομές 0,5 – 1 εκατοστού.

Ωστόσο, η πιο σύγχρονη εκδοχή της επέμβασης είναι η μίνι – λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, την οποία και εφαρμόζει η χειρουργική ομάδα του Δρ. Ηλία.

Τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στη μίνι – λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι πολύ μικρότερα από τα αντίστοιχα της παραδοσιακής, με πλάτος μικρότερο των τριών χιλιοστών και σχήμα βελόνας. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα, οι τομές μετά την επέμβαση να είναι ανεπαίσθητες.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή έχουν ταχεία ανάρρωση. Η επιστροφή στην επαγγελματική δραστηριότητα είναι άμεση, ανάλογα και με την κράση του κάθε ασθενή. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν υπερβαίνει το διάστημα της μίας εβδομάδας.