Μητρικός θηλασμός σε δίδυμα

Γράφει η Εξειδικευμένη Ομάδα Μητρικού Θηλασμού Κλινικής ΡΕΑ

 

Η αξία του μητρικού γάλακτος στη διατροφή του νεογνού, έρχεται όλο και πιο πολύ στο προσκήνιο, μιας και διαρκώς ανακαλύπτονται νέα συστατικά του, με σημαντικές λειτουργίες και χειροπιαστά πλεονεκτήματα. Ο ρόλος πολλών από τα συστατικά του μητρικού γάλακτος δεν είναι ακόμα γνωστός και σίγουρα θα υπάρξουν αρκετές εκπλήξεις στο μέλλον σχετικά με τα πλεονεκτήματα του θηλασμού.

Το μητρικό γάλα της μητέρας προστατεύει το μωρό από πολλούς ιούς, βακτήρια και παράσιτα που εκείνο είναι εκτεθειμένο. Οι πολλές ουσίες του μητρικού γάλακτος τονώνουν και ενισχύουν την ανάπτυξη του ανώριμου ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού με αποτέλεσμα τη βελτίωση της υγείας του, ακόμη και για χρόνια μετά το τέλος του θηλασμού, καθιστώντας τον έτσι την καλύτερη επένδυση για την υγεία του παιδιού.

Επιπλέον ο θηλασμός για το μωρό είναι πηγή στοργής και ασφάλειας. Η δερματική επαφή διεγείρει και αυξάνει το δεσμό μητέρας και μωρού. Τα περισσότερα μωρά που θηλάζουν, κλαίνε λιγότερο, γιατί βρίσκονται για περισσότερη ώρα στην αγκαλιά της μητέρας τους.

Το ενδιαφέρον των νέων μητέρων για το μητρικό θηλασμό αυξάνεται συνεχώς. Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να προσφέρουν την κατάλληλη ενημέρωση αλλά και υποστήριξη στις νέες μητέρες για μια όμορφη εμπειρία θηλασμού.

 

 

Μητρικός θηλασμός σε δίδυμα

 

Ο Μητρικός Θηλασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός και για τα δίδυμα νεογνά. Τα νεογνά αυτά, συνήθως είναι πρόωρα, ή χαμηλού βάρους, ή με άλλα προβλήματα υγείας.

O Μητρικός Θηλασμός εκτός του ότι τους προσφέρει τα κατάλληλα διατροφικά συστατικά και ανοσολογική προστασία, βοηθάει επίσης στη συχνή αλληλεπίδραση της μητέρας με το κάθε παιδί χωριστά.

Τα ποσοστά θηλασμού διδύμων και τριδύμων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, όμως παραμένουν χαμηλότερα σε σχέση με το θηλασμό ενός μόνο νεογνού.

Ο όγκος και η σύσταση του μητρικού γάλακτος μπορούν να προσαρμοστούν στα επίπεδα που απαιτούνται για το τάισμα διδύμων. Οι μητέρες που γεννούν περισσότερα του ενός μωρά πρέπει να ενημερώνονται ότι όσο περισσότερο θηλάζουν τόσο περισσότερο γάλα θα παράγουν και μπορούν τελικά να καλύψουν πλήρως τις διατροφικές ανάγκες των μωρών τους.

 

Το πρόβλημα συνήθως δεν είναι η ποσότητα του γάλακτος, αλλά ο χρόνος.Ο θηλασμός των διδύμων βρεφών απαιτεί την προετοιμασία της μητέρας και την ενημέρωση για τη διαδικασία του θηλασμού. Θα πρέπει να ενθαρρύνεται για την έγκαιρη και συχνή επαφή με τα νεογέννητα βρέφη, να γνωρίζει ότι το νεογνό πρέπει να θηλάζει τουλάχιστον 8 φορές ανά ημέρα, ενώ στην περίπτωση διδύμων ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται σε 16-20 φορές ανά ημέρα, ενώ η σίτιση ενός μωρού διαρκεί περισσότερο ή λιγότερο 30-40 λεπτά.

Η σίτιση των διδύμων διαρκεί περίπου 12 ώρες την ημέρα και μπορεί να είναι εξαντλητικό για μια μητέρα.

Η φροντίδα των διδύμων απαιτεί κάποιο σχεδιασμό ενώ ο θηλασμός σημαίνει πάντα άμεση σίτιση . Δε χρειάζεται πλύσιμο μπιμπερό ή προετοιμασία του τεχνητού γάλακτος και ορισμένες μητέρες μπορούν να θηλάζουν και τα δυο νεογνά ταυτόχρονα .

 

Τα δίδυμα έχουν τη δυνατότητα να θηλάσουν με τους παρακάτω τρόπους:

 

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ:

Η μητέρα μπορεί να τοποθετήσει στο στήθος πρώτα το μωρό που χρειάζεται περισσότερη βοήθεια και στη συνέχεια αφού το υποστηρίξει με το ένα χέρι της, βοηθά το άλλο μωρό να πιάσει το στήθος.

Τον πρώτο καιρό η μητέρα θα χρειασθεί βοήθεια για να τοποθετήσει τα μωρά ταυτόχρονα και σωστά στο στήθος της, ώστε να εξασφαλισθεί η σωστή προσκόλληση στον μαστό ώστε υπάρχει αποτελεσματικός θηλασμός.

Όταν ταΐζονται τα δίδυμα ταυτόχρονα είναι προτιμότερο στον κάθε θηλασμό οι μαστοί να προσφέρονται στα μωρά εναλλάξ εξασφαλίζοντας ισότιμη διέγερση και στους δυο μαστούς, καθώς τα νεογνά δεν έχουν την ίδια ικανότητα θηλασμού όπως τη δύναμη θηλαστικής κίνησης, του ρουφήγματος, και της αντοχής.

Με αποτέλεσμα να κερδίζεται χρόνος, ενώ το πιο δραστήριο μωρό θηλάζοντας πότε από τον ένα μαστό και πότε από τον άλλον, διεγείρει το αντανακλαστικό της καθόδου του γάλακτος let down reflex και για το άλλο δίδυμο .

 

Στάσεις θηλασμού για νεογέννητα δίδυμα σε ταυτόχρονο θηλασμό:

  • Θέση πλαϊνή (Rugby ball)
  • Θέση Παράλληλη (Parallel hold  )
  • θέση Δικτυωτή (Crisscross hold)

 

ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ :

 

Kάθε βρέφος θηλάζει κάθε φορά που πεινάει και αμέσως μετά το άλλο.

Τις πρώτες μέρες, αν η μητέρα ταΐζει κάθε παιδί ξεχωριστά, τα νεογέννητα μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα με το θηλασμό. Αυτό της δίνει επίσης τη δυνατότητα να δεθεί καλύτερα με το κάθε μωρό και να διακρίνει τις ανάγκες και τις δυνατότητες για θηλασμό κάθε μωρού ξεχωριστά. Οι θηλασμοί μπορούν επίσης να συνδυαστούν.

Για παράδειγμα, ξεκινάει να θηλάζει πρώτα το ένα μωρό και όταν αυτό αρχίζει να επιβραδύνει βάζει το δεύτερο μωρό να θηλάσει. Όταν το δεύτερο αρχίζει να φαίνεται ικανοποιημένο, το πρώτο μωρό επιστρέφει στο στήθος για να ολοκληρώσει τον θηλασμό. Το δεύτερο μωρό με τη σειρά του επιστρέφει στο στήθος για να ολοκληρώσει τον θηλασμό του.

Στάσεις θηλασμού για νεογέννητα δίδυμα σε ξεχωριστό θηλασμό:

  • Ξαπλωτή θέση (Side-lying hold )
  • Θέση αγκαλιάς ή κλασική θέση (Cradle hold)
  • Θέση «αντίστροφης αγκαλιάς» (Cross Cradle hold)
  • Θέση πλαϊνή (Rugby ball)

 

Διατροφή της θηλάζουσας μητέρας

Εξίσου σημαντική είναι η διατροφή της μητέρας. Ο συμβουλος θηλασμού μπορεί να αντιληφθεί ότι η μητέρα των πολύδιμων χρειάζεται συμβουλές διατροφής. Η μητέρα με δίδυμα θα χρειαστεί μεγαλύτερα ποσά θερμίδων 200 έως 500 kcal/ ημερησίως για το κάθε ένα. Η μητέρα θα πρέπει να προσθέσει περισσότερα γεύματα πρωτεϊνης στο διαιτολόγιο της. Ένας καλός προγρμματισμός για τη διατροφή της από την περίοδο της εγκυμοσύνης θα τη βοηθούσε πολύ στο θέμα διαχείρισης χρόνου και ποιοτικής διατροφής.

 

Οι μαμάδες διδύμων λοιπόν χρειάζονται μεγαλύτερη υποστήριξη για την επιτυχία θηλασμού.